Afsprakenlijn: 078 - 621 41 18
Spoed:  078 - 617 78 98

 

Afsprakenlijn: 078 - 621 41 18
Spoed:  078 - 617 78 98

Voeding en genotmiddelen

De manier waarop je leeft, eet en beweegt, heeft invloed op je baby. Het is dus belangrijk hierop te letten. 

Voor meer informatie over gezond leven in de zwangerschap klik hier of bekijk de tabel van het voedingscentrum over wat je niet mag eten tijdens de zwangerschap. 

TIP: Het voedingscentrum heeft de app ZwangerHap ontwikkeld. Wat kun je nou wel en beter niet eten tijdens de zwangerschap? Met de gratis app ZwangerHap kun je simpel en snel opzoeken of je een product kunt eten. Zo niet, dan laat de app zien wat je allemaal nog wél kunt nemen. 

Wat kun je beter wel en niet eten als je zwanger bent?

Rauw vlees en rauwe vleeswaren kunnen zijn besmet met de toxoplasmose parasiet. In rauwe ham worden entueel aanwezige parasieten normalieter gedood door het zout en het droogproces. Alleen in verkeerd bereide rauwe ham kan de parasiet overleven. Daarom raden we het eten van rauwe ham uit voorzorg af. Cervelaat, salami en chorizo zijn rauw en kunnen dus niet meer gesuggereerd worden als vleeswaren zonder toxoplasmarisico.

In kattenontlasting kan ook toxoplasmose voorkomen. Daarom wordt geadviseerd om met handschoenen aan te tuinieren of de kattenbak te verschonen.  

Rauwmelkse kazen (au lait cru); hiermee worden de verse zachte kazen van de kaasboer bedoeld, deze kun je beter niet eten in verband met de listeriabacterie. De voorverpakte en gepasteuriseerde brie e.d. uit de supermarkt mag je gerust eten.

Eet geen vacuum verpakt gerookte vis zoals gerookte zalm en paling vanwege de mogelijke aanwezigheid van de listeriabacterie.

Eet niet teveel leverproducten op een dag en drink niet teveel multi-vitamine dranken in verband met de vitamine A. Dit zit ook in multivitaminen voor niet zwangeren. Als je extra vitamines wilt gebruiken, neem dan alleen multivitaminepreparaten die speciaal bestemd zijn voor zwangeren;

Let erop dat je ijzerrijke voeding tot je neemt. Door ijzertekort kun je je erg snel vermoeid, duizelig en kortademig voelen. IJzer zit in bruin brood, groene groenten, vlees, ei, noten, rozijnen, appels, tomaten etc;

Gebruik tot en met de 10e zwangerschapsweek extra foliumzuurtabletten, 1 x daags 0,5 mg/per dag. Dit is zonder recept verkrijgbaar bij apotheek/drogist.

Vegetariër?Je kunt zonder bezwaar vlees of vis vermijden. Let erop dat je genoeg B-vitamines en ijzer binnenkrijgt. B-vitamines zitten vooral in volkorenproducten, aardappelen, peulvruchten, eieren en zuivel. Peulvruchten en eieren zijn ook belangrijke bronnen van ijzer, net als vleesvervangers. 

Algemene voedingsadviezen

 • Eten voor 2 is niet nodig. 
 • Afvallen/lijnen tijdens je zwangerschap is niet verstandig. Wanneer je zwanger bent en je gaat afvallen, dan kunnen schadelijke afstoffen die in je vet opgeslagen zitten via je bloedbaan bij de vrucht/baby terecht komen. 
 • Als je zwanger bent en je wilt vasten, bespreek dit dan met je verloskundige. Wanneer je zwanger bent is vasten vaak niet verstandig.
 • Eet je geen vlees of vis? Let er dan op dat je genoeg B-vitamines en ijzer binnenkrijgt. B-vitamines zitten vooral in volkoren producten, aardappelen, peulvruchten, eieren en zuivelproducten. Peulvruchten en eieren zijn ook belangrijke bronnen van ijzer, net als vleesvervangers.
 • Eet geen vette snacks en vermijd toetjes met veel suiker. Gebruik geen suiker in koffie en thee en drink geen gewone limonade en gezoete vruchtensappen.
 • Zorg voor een goed lichaamsgewicht.
 • Verdeel de maaltijden regelmatig over de dag en gebruik zonodig iets tussen de maaltijden door; op deze manier worden ook de koolhydraten goed verdeeld, zodat het bloedsuikergehalte minder schommelt.
 • Drink minstens 2 liter  per dag.
 • Sla geen maaltijden over.

Bij ons in het pand is een diëtist aanwezig waarbij je voor vragen, workshops of begeleiding terecht kan, meer informatie vind je op
http://www.aileendevogel.nl

Roken

Roken tijdens de zwangerschap geeft bewezen risico's voor het ongeboren kind. In sigaretten zitten schadelijke stoffen en deze komen rechtstreeks bij de baby terecht. Ze zorgen voor een verminderde doorbloeding van de placenta en daardoor voor slechtere zuurstoftoevoer naar het kind.

Mogelijke gevolgen tijdens de zwangerschap:

 • grotere kans op een miskraam
 • grotere kans op een lager geboortegewicht (<2500 gram)
 • grotere kans op vroeggeboorte (een bevalling voor 37 weken)
 • grotere kans op het vroegtijdig breken van de vliezen (voor 37 weken)
 • grotere kans op het loslaten van de placenta
 • grotere kans op het overlijden van de baby in de buik

Mogelijke gevolgen na de geboorte:

 • grotere kans op wiegendood, het risico is nog groter als er tijdens de zwangerschap ook gerookt is
 • afwijkingen aan luchtwegen, bijvoorbeeld de doorgankelijkheid en/of onvolledige ontwikkeling
 • borstvoeding is verminderd met meer dan 250cc per dag

Mogelijke gevolgen van meeroken voor de pasgeborene:

 • irritatie van ogen, slijmvliezen
 • grotere kans op astmatische klachen, zoals benauwdheid en hoesten
 • grotere kans op een middenoorontsteking
 • 2 keer zo veel huilbaby's
 • achterblijven in intellectuele en emotionele ontwikkeling

Tweederde van de babysterfte rondom de geboorte wordt bepaald door vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Roken tijdens de zwangerschap draagt hier in een belangrijke mate aan bij. Het advies aan beide ouders is om proberen te stoppen met roken en rokerige ruimtes te vermijden. De ervaring leert dat stoppen met roken moeilijk kan zijn, toch is stóppen beter dan minderen. De stress die ontstaat bij het stoppen of minderen met roken is minder schadelijk dan doorgaan met roken! Alle verloskundigen zijn op de hoogte van de mogelijkheden en begeleiden je graag. Vraag ons naar de mogelijkheden, lees de folder of kijk op onderstaande websites. Vergeet ook het filmpje niet te kijken!

www.medipro.nl(dit was voorheen stivoro!).
www.rookvrijookjij.nl
www.ikstopnu.nl

Alcohol

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap is schadelijk voor het ongeboren kind. Er bestaat een grotere kans op aangeboren afwijkingen aan het hart, de nieren, het centraal zenuwstelsel en het gezicht.

Tijdens de zwangerschap bestaat er een verhoogde kans op een groeiachterstand. Later kan vaker hyperactiviteit, lagere intelligentie en soms achterstand in geestelijke ontwikkeling optreden.
Dus ook voor een wijntje bij het eten geldt: doe het niet!
Kijk ook eens op: www.alcoholinfo.nl of http://www.alcoholenzwangerschap.nl 

Drugs

Hard- en softdrugs gebruik tijdens de zwangerschap wordt sterk afgeraden. Harddrugsgebruik door de moeder maakt het kind ook verslaafd. Het risico van harddrugs is een vroeggeboorte met risico van overlijden vlak voor of na de geboorte. Mocht je drugs gebruiken, vertel dit dan liever wél aan ons. Praat erover en wees niet bang om te vertellen wat en hoeveel je gebruikt. Samen kunnen we dan bekijken welke oplossingen voor jou mogelijk zijn.
Kijk ook eens op www.jellinek.nl