Afsprakenlijn: 078 - 621 41 18
Spoed:  078 - 617 78 98

De bevalling

De Bevalling

Voorweeën

Voorweeën/oefenweeën zijn samentrekkingen van de baarmoeder spier. De baarmoeder is een holle spier die aan het einde van de zwangerschap door hormonen gaat samentrekken. Dit voelt als een menstruatieachtige pijn in de onderbuik. Vaak is dit onregelmatig.
Het komt regelmatig voor dat vrouwen een aantal weken voor de bevalling last hebben van deze voorweeën. Voorweeën komen vaker voor bij vrouwen die een tweede of volgend kindje krijgen. Ze komen vooral 's nachts omdat de baarmoeder dan het meest actief is. Het kenmerkende van voorweeën is dat ze niet in kracht en frequentie toenemen.
Voorweeën kunnen wel uren aanhouden maar worden niet erger. Gelukkig zijn deze voorweeën nog niet echt krachtig. Het kan heel goed na een aantal uren weer afzakken. De bevalling zet dan nog niet door. Het helpt om een warme douche/bad te nemen, je baarmoeder ontspant en de pijn zakt dan sneller af. Ook paracetamol en een warme kruik kunnen helpen de pijn sneller te laten zakken.

Wat gebeurt er in je lichaam?

Als je de baarmoeder voorstelt als een grote ballon, dan is de baarmoedermond het opblaastuitje. Als je geen weeën hebt, is het weefsel van de baarmoedermond erg stug. De periode van beginnende ontsluitingsweeën zorgt ervoor dat de baarmoedermond verweekt, dat het weefsel soepeler wordt. Pas als het weefsel week is, kan de baarmoedermond verstrijken d.w.z. dunner worden. Dit alles is nodig voor de baarmoedermond open kan en de ontsluiting ontstaat. Vooral bij een eerste kind kan het verweken en verstrijken wat tijd kosten. Je hebt weeën, maar er is nog geen ontsluiting. Wel wordt de baarmoedermond soepeler en dunner. Alle weeën zijn vervelend maar je moet deze weeën zien als een voorbereidende fase.

Ontsluitingsweeën

Het kan zijn dat de bevalling wel door gaat zetten waarbij de voorweeën langzaam overgaan in ontsluitingsweeën. Deze weeën komen sneller, om de 10-8 of zelfs 6 minuten en zijn sterker. Op een gegeven moment duren de weeën bijna een minuut en komen regelmatig om de 4 of 5 minuten. Nu komt de ontsluiting goed op gang. Vaak gaat dit gepaard met wat slijmerige en soms bloederige afscheiding. (Meestal begint de bevalling met weeën activiteit, soms begint het met het breken van de vliezen.)
Na de eerste 3-4 cm ontsluiting vindt er meestal een versnelling plaats. De weeën beginnen echt behoorlijk pijn te doen, ze duren langer en komen meestal om de 3 minuten. Bij deze weeen vordert de ontsluiting gemiddeld met 1 cm. per uur. Het is mogelijk dat de vliezen tijdens deze ontsluitingsperiode spontaan breken. Als dit niet gebeurt zullen wij de vliezen doorprikken als dat nodig is. Regelmatig tijdens de ontsluitingsperiode voelen wij naar de vordering van de ontsluiting.
Bij een volgend kindje ontsluit je over het algemeen sneller en kun je ongemerkt al wat ontsluiting hebben. Toch heb je ook bij een volgend kindje krachtige weeën nodig om goed te ontsluiten.

houding tijdens ontsluiting

Houdingen tijdens de ontsluiting

Als de weeën verergeren ga je een houding zoeken waarin je ze het beste op kunt vangen. Bewezen is dat een verticale houding (lopen, staan, zitten) meehelpt om de ontsluiting beter te laten vorderen. Het beste is om regelmatig van houding te veranderen. Blijf niet continu in beweging maar ga ook af en toe even op bed liggen om de vermoeidheid enigszins tegen te gaan. Probeer tijdens de weeën een aantal houdingen uit en je zult snel merken wat voor jou de beste houding is. Voor iedere barende zal dit verschillend zijn.

Hormonen, stress, angst, pijn en pijnstilling.

Oxytocine is het hormoon wat zorgt voor regelmatige en gecošrdineerde samentrekkingen van de baarmoeder: de weeën. Het proces versterkt zichzelf, hoe meer weeën, hoe meer oxytocine je gaat aanmaken, met als gevolg meer en krachtigere weeën en een snellere ontsluitingsperiode. Door angst, stress en onrust ontstaat adrenaline. Adrenaline remt oxytocine. Zodra je adrenalinegehalte stijgt, neemt je oxytocinegehalte af, met als gevolg het afnemen van de weeën en het langer duren van de bevalling. Het is heel belangrijk dat je zelf een sfeer creëert die voor jullie prettig is en waar je je vertrouwd voelt en kunt ontspannen.

Als je langdurig aan pijn wordt blootgesteld, gaat je lichaam endorfine produceren. Endorfine is een soort natuurlijke pijnstiller die je helpt de weeën beter te verdragen. De pijn gaat zeker niet weg, maar je merkt dat je tussen de weeën door beter kunt ontspannen. Je verkeert in een soort roes en bent minder aanspreekbaar voor je omgeving. De endorfine is vooral actief in de laatste centimeters van de ontsluiting. Ook de productie van endorfine wordt verstoord door adrenaline.

Hoe pijnlijk een bevalling uiteindelijk zal zijn is niet te voorspellen. Er zijn een aantal manieren om de pijn tijdens de bevalling te beheersen zoals bijvoorbeeld zuchten en yoga.

Pijn bij de bevalling heeft verschillende functies. Zo is het bijvoorbeeld een waarschuwings- signaal dat er een kindje geboren gaat worden. Pijn bij een bevalling is anders dan pijn als gevolg van een verwonding. Het lijkt op menstruatiepijn maar is intenser. Kenmerkend voor bevallingspijn is dat het in golven komt en dat er hierna altijd een rustperiode volgt. Naarmate de ontsluiting vordert worden de pauzes korter. Er is dan net genoeg tijd om het te laten zakken, je te ontspannen en je te concentreren op de volgende wee.

Weeën doen pijn omdat de baarmoeder erg gevoelig is en nu onder druk wordt geopend. Bovendien hangt de baarmoeder met banden(soort spieren) aan het bekken. De banden staan onder spanning omdat de baarmoeder gegroeid is. Als de baarmoeder samentrekt tijdens een wee, komt er nog meer spanning op de banden. Dit geeft pijn. De banden lopen de baarmoeder naar diverse plekken van het bekken waardoor de pijn op verschillende plekken kan zitten. De ene barende heeft vooral pijn onder in de buik, terwijl een andere lage rugpijn heeft die ook kan uitstralen naar haar benen(rug- en/of beenweeën).

Het kan gebeuren dat de pijn als ondraaglijk wordt ervaren. Op dat moment tijdens de baring zullen wij in samenspraak met jullie de mogelijkheden van pijnstilling bespreken. Pijnstilling is thuis niet mogelijk.

Persweeën

Tijdens de laatste cm van de ontsluiting kun je het gevoel krijgen dat je mee moet persen. Meestal begint het met een korte drang tijdens het hoogtepunt van de wee. Dit wordt veroorzaakt door het steeds dieper komen van het hoofdje van de baby.
Bij volledige ontsluiting (10 centimeter) krijg je een soort oerdrang die niet meer tegen te houden is: persdrang. Veel vrouwen vinden het een opluchting als ze mogen persen. De uitdrijving duurt bij een eerste kind gemiddeld 1 uur.
Bij een tweede of volgend kind is de uitdrijving vaak aanmerkelijk korter.

Baringshoudingen

Er zijn veel verschillede manieren om te bevallen. Het is goed om te weten dat er verschillende houdingen zijn om de weeën op te vangen en om te persen. Welke houding het meest prettig is, ontdekken vrouwen vaak als het moment daar is.Veel vrouwen kiezen ervoor om liggend in bed te bevallen. Het is ook mogelijk om verticaal te bevallen op de baarschelp of baarkruk, op je hurken in bed, staand of op handen en knieen.

BaarschelpBaarkruk

 

Wij kunnen je bevalling begeleiden in deze houdingen, mits het natuurlijk medisch (en ergonomisch!) verantwoord is. Vaak zullen we je tijdens de bevalling adviezen geven om een bepaalde houding aan te nemen.

Na de geboorte

De baby wordt door ons gewogen en nagekeken en we hechten indien nodig.
Het eerste uur is een goed moment om de baby voor de eerste keer aan de borst te leggen.
 
Kijk ook voor folders over de bevalling onder het kopje 'folders' 

Lucina Tweets

LucinaDordrecht
LucinaDordrecht Hiephoi! We worden al veel genoemd in de reacties❤️. Dank hiervoor. We zijn trots op ons team maar ook op wat we me… twitter.com/i/web/status/1…

3 weken geleden via Facebook