Afsprakenlijn: 078 - 621 41 18
Spoed:  078 - 617 78 98

Overtijd

Wat als ik 'over tijd' ben?

Bij een zwangerschapsduur van 42 weken wordt er van serotiniteit gesproken.
Dit wordt ook wel 'overtijd' genoemd. Dit komt zeer regelmatig voor!

Als je een week na de uitgerekende datum nog niet bevallen bent, sturen wij je door naar de gynaecoloog voor een extra controle. Het is bekend dat aan het eind van de zwangerschap de hoeveelheid vruchtwater afneemt. Bij deze controle wordt met behulp van de echo de hoeveelheid vruchtwater gemeten. Ook wordt er een hartfilmpje, ofwel CTG (cardiotocografie) genoemd, gemaakt. Tevens kan er een inwendig onderzoek plaatsvinden om de rijpheid van de baarmoedermond te beoordelen.

Afhankelijk van deze controle wordt een datum voor een inleiding van de bevalling afgesproken. Als er weinig vruchtwater is of het hartfilmpje is afwijkend wordt de inleiding binnen 2 dagen na de controle afgesproken. Indien er voldoende vruchtwater aanwezig is en het hartfilmpje goed is, bespreekt de gynaecoloog samen met de jullie de wensen voor het inleiden van de bevalling en eventueel het strippen.

Jarenlang werd er bij een zwangerschapsduur van 42 weken ingeleid; echter door het verschijnen van een onderzoek zou de termijn van inleiden vervroegd kunnen worden naar 41 weken. De keus voor een inleiding van de bevalling is afhankelijk van de hoeveelheid vruchtwater,het hartfilmpje, het beleid van de gynaecoloog, de rijpheid van de baarmoedermond en de wens van de zwangere en/of partner.

Wat is strippen?

Met een inwendig onderzoek worden de vliezen losgemaakt van de baarmoederwand door met twee vingers ronddraaiende bewegingen te maken. Het doel hiervan is het proberen op gang te brengen van een natuurlijke bevalling waardoor serotiniteit en een inleiding kan worden voorkomen. Bij het strippen komen er zogenaamde prostaglandinen (hormonen) vrij. Deze hormonen zorgen voor de rijping van de baarmoedermond en kunnen de bevalling op gang brengen binnen 2 dagen na het strippen. Uit veel onderzoeken is gebleken dat strippen een effectieve en veilige methode is om de bevalling op gang te brengen. Er zijn geen risico`s verbonden aan het strippen, niet voor moeder en kind. Wel kan het strippen gepaard gaan met een klein beetje onschuldig vaginaal bloedverlies. (Dit geeft geen risico voor moeder en kind). Er kunnen pijnlijke onregelmatige weeën ontstaan zonder dat er meteen sprake is van het op gang komen van de bevalling. Indien je niet wenst gestript te worden, doen we dit niet! 

Soms werkt het strippen niet! Indien gewenst wordt er na 1 of 2 dagen nog een 2e keer gestript. Als dit geen resultaat geeft kan de bevalling opgewekt worden met behulp van medicatie (hormonen). Zo lang alles nog goed gaat met moeder en kind hoeft dit natuurlijk niet. Voor meer informatie over inleiden van het Albert Schweitzer ziekenhuis, klik hier en dan op de link serotien, zwanger voorbij de 41 weken.

Voor meer informatie rondom 'over tijd zijn', strippen en inleiden klik je hier.

Lucina Tweets

LucinaDordrecht
LucinaDordrecht Hiephoi! We worden al veel genoemd in de reacties❤️. Dank hiervoor. We zijn trots op ons team maar ook op wat we me… twitter.com/i/web/status/1…

3 weken geleden via Facebook