Overtijd gaan en inleiden
Wat als ik 'over tijd' ben?
Bij een zwangerschapsduur van 42 weken wordt er van serotiniteit gesproken.
Dit wordt ook wel 'overtijd' genoemd. Dit komt zeer regelmatig voor!
Als je een week na de uitgerekende datum nog niet bevallen bent, sturen wij je door naar de gynaecoloog voor een extra controle. Het is bekend dat aan het eind van de zwangerschap de hoeveelheid vruchtwater kan afnemen. Bij deze controle wordt met behulp van de echo de hoeveelheid vruchtwater gemeten. Ook wordt er een hartfilmpje, ofwel CTG (cardiotocografie) genoemd, gemaakt. Tevens kan er een inwendig onderzoek plaatsvinden om de rijpheid van de baarmoedermond te beoordelen.
Afhankelijk van deze controle wordt een datum voor een inleiding van de bevalling afgesproken. Als er weinig vruchtwater is of het hartfilmpje is afwijkend wordt de inleiding binnen 2 dagen na de controle afgesproken. Indien er voldoende vruchtwater aanwezig is en het hartfilmpje goed is, bespreekt de gynaecoloog samen met jullie de wensen voor het inleiden van de bevalling en eventueel het strippen. De controle zal na 2 a 3 dagen herhaald worden zodat het veilig blijft om af te wachten.
Afwachten of inleiden van de bevalling ?
Je hebt zelf de keuze; inleiden vanaf 41 weken of afwachten tot 42 weken. We bespreken je wensen en de voor- en nadelen op het spreekuur. Hieronder staan ook nog wat linkjes om meer informatie te lezen over afwachten versus inleiden bij 41 weken. Lees de informatie rustig door en bekijk het onderstaande filmpje.
https://deverloskundige.nl/over-de-verloskundige/subtekstpagina/311/films-mogelijkheden-bij-41-weken-zwangerschap/
Inleiding
Bij een inleiding wordt de bevalling kunstmatig opgewekt. We streven altijd naar een natuurlijke start maar zoals eerder beschreven kan het zijn dat een inleiding bij jullie van toepassing is. Dit betekent ook dat je in het ziekenhuis moet bevallen met een medische indicatie.
Als de baarmoedermond nog helemaal niet rijp is, dan wordt de inleiding gestart middels een ballonkatheter (een ballonnetje dat wordt opgeblazen in je baarmoedermond) of in sommige gevallen met vaginale tabletten. Als de baarmoedermond rijper is, is er sprake van ontsluiting (je hebt dan >3 centimeter) , dan wordt de inleiding gestart door het kunstmatig breken van vliezen en zal je een infuus krijgen met weeënopwekkers.
Soms kan het dan nog even duren voordat je gaat bevallen. Het verloop van een inleiding kan erg verschillen qua duur. Als je baarmoedermond bij het inwendig onderzoek onrijp is, kan de inleiding enkele dagen duren. Als de inleiding start met het breken van de vliezen, dan word je baby vaak binnen 24 uur geboren.
Wanneer je wordt ingeleid betekend dit dat je medisch moet bevallen. Wij zijn dus niet meer verantwoordelijk voor je bevalling en deze zal door het ziekenhuis worden begeleid. We zullen je proberen te bezoeken tijdens de inleiding en begeleiden waar wenselijk en mogelijk.
Er is een natuurlijke manier om de bevalling mogelijk op gang te brengen: het strippen van de vliezen.
Wat is strippen?
Met een inwendig onderzoek worden de vliezen losgemaakt van de baarmoederwand door met twee vingers ronddraaiende bewegingen te maken. Het doel hiervan is het proberen op gang te brengen van een natuurlijke bevalling waardoor serotiniteit en een inleiding kan worden voorkomen. Bij het strippen komen er zogenaamde prostaglandinen (hormonen) vrij. Deze hormonen zorgen voor de rijping van de baarmoedermond en kunnen de bevalling op gang brengen binnen 2 dagen na het strippen. Uit veel onderzoeken is gebleken dat strippen een effectieve en veilige methode is om de bevalling op gang te brengen. Echter 1 op de 6 vrouwen bevalt op strippen. Er zijn geen risico`s verbonden aan het strippen, niet voor moeder en kind. Wel kan het strippen gepaard gaan met een klein beetje onschuldig vaginaal bloedverlies. (Dit geeft geen risico voor moeder en kind). Er kunnen pijnlijke onregelmatige weeën ontstaan zonder dat er meteen sprake is van het op gang komen van de bevalling. Indien je niet wenst gestript te worden, doen we dit niet!
Soms werkt het strippen dus niet! Indien gewenst wordt er na 1 of 2 dagen nog een 2e keer gestript. Als dit geen resultaat geeft kan de bevalling opgewekt worden met behulp van medicatie (hormonen). Zo lang alles nog goed gaat met moeder en kind hoeft dit natuurlijk niet.
Klik hier voor meer informatie over strippen.
Klik hier voor de folder van het albert schweitzer ziekenhuis