Ik word vader!
Je partner is zwanger! Als man beleef je de zwangerschap heel anders. Vooral de eerste maanden zijn vaak onwerkelijk omdat je de baby nog niet kunt voelen bewegen. Belangrijke momenten voor jou als (aanstaande) vader kunnen zijn: de echobeelden zien en het hartje van jullie kind horen kloppen. Naast deze momenten kan het prettig zijn als je bij de eerste controle, eventuele vervolgecho's en bij het bespreken van het bevalplan aanwezig bent. Natuurlijk vinden wij het fijn als je elke controle meekomt, maar snappen dat dit niet altijd haalbaar is.
Zwangere vrouwen zijn tijdens de zwangerschap emotioneler en labieler. Zwangere vrouwen hebben behoefte aan waardering en erkenning. Uit onderzoek blijkt dat jouw steun kan helpen tegen depressieve gevoelens en stress bij je vrouw. Je kunt haar helpen door emotionele steun te geven door naar haar te luisteren en begrip te tonen. Ook praktische steun zoals het overnemen van huishoudelijke taken is belangrijk. De bevalling is een bijzonder moment. Als man is het niet altijd makkelijk om er naast te staan. Je kunt de pijn niet wegnemen en de barende brouw kan soms anders reageren. Hieronder vind je wat praktische tips romdom zwangerschap, bevalling en kraamtijd.
Tips en praktische zaken rondom de zwangerschap
- Erkenning regelen op het stadskantoor, klik hier voor meer info
- Kraamzorg aanvragen, klik hier voor meer info
- Babykamer inrichting / uitzet uitzoeken en bestellen (houdt rekening met een levertijd!). Babykamer schilderen en meubeltjes in elkaar zetten
- Kinderopvang
- Geboortekaartjes
- Laat je partner voldoende rusten (neem de zwaardere huishoudelijke taken over)
- Kom af en toe mee naar het spreekuur. Tussen de 30 en 36 weken bespreken we jullie geboortewensen (indien gewenst) en wanneer jullie moeten bellen voor de bevalling. Ook vertellen we wat jullie kunnen verwachten
- Ga mee naar een eventuele zwangerschapscursus. Dit is voor iedereen een eigen keus. Kijk voor verder informatie hierover bij zwangerschapscursus
- Luister naar het hartje van de baby! Vanaf ongeveer 26 weken kun je je kindje aan de buitenkant van de buik voelen bewegen en vanaf ongeveer 30 weken kun je met een w.c. rolletje of met het blote oor tegen de buik proberen de hartslag van de baby te luisteren. Door je hand op de buik te leggen en je stem te laten horen, bouw je een band op met je kindje.
- betere zwangerschapsuitkomsten
- meer tevredenheid over de bevalling
- minder pijnbestrijding
- langer geven van borstvoeding
- ondersteuning bij pedagogisch opvoeden (ellende ontstaat bij stress: bijvoorbeeld van werken)
- Kijk eens op: https://welcometomankind.nl Een videoplatform voor aanstaande vaders!
Tips en praktische zaken rondom de bevalling
De posities die je als partner in kan nemen tijdens de bevalling worden wel eens vergeleken met verschillende rollen tijdens een voetbalwedstrijd (en je bent ze allemaal!)
Toeschouwer: je kijkt toe en wacht tot jullie kind is geboren.
Coach: je schreeuwt niet vanaf de zijlijn, maar je ondersteunt je vrouw rustig door haar bemoedigend aan te kijken, vertellen dat ze het goed doet en indien gewenst liefdevol aan te raken. Je gelooft in haar en laat dit ook merken. Jij bent de meest vertrouwde persoon in haar omgeving op dat moment dus de aller allerbelangrijkste persoon die haar rustig en uit paniek kan krijgen. Ze heeft je echt nodig!
Medespeler: je probeert met iedere wee mee te zuchten/masseren/coachen.
Keeper: je gaat jullie kindje strakjes voor het eerst vasthouden.
Praktisch:
- Leen rond de 36 weken klossen via een thuiszorgorganisatie en zet ze net voor 37 weken onder het bed.
- Als de weeën begonnen zijn kun je de frequentie en duur van de weeën voor ons opschrijven (zo hebben we een goed beeld over het verloop van de bevalling tot dan toe).
- Ondersteun je partner tijdens de weeën, dit is bij iedereen verschillend; een koud washandje op het gezicht, een glas water, een massage van de onderrug, het knijpen in de hand en helpen wegpuffen van de pijn.
- Moedig haar aan en heb vertrouwen in haar.
- Tijdens een thuisbevalling zullen wij je vragen enkele dingen klaar te zetten en te regelen zoals het bellen van kraamzorg; zorg dat je dit telefoonnummer bij de hand hebt.
- Leg de fotocamera alvast klaar en zorg voor een volle accu zodat er direct na de bevalling een leuke foto van jullie drieën kan worden gemaakt.
- Probeer tijdens de bevalling rustig te blijven.
- Als je wilt mag je de navelstreng doorknippen.
Tips en praktische zaken na de bevalling
- Aangifte regelen, klik hier voor meer info.
- De eerste week zal de kraamzorg jullie alles bijbrengen waarbij het vaak de man is die de eerste luiers verschoont en het eerste badje mag geven.
- Bespreek samen de bevalling met je partner, dit is goed voor het verwerkingsproces. Ze zal zich andere details herinneren en zo ontstaat een compleet beeld.
Seks tijdens de zwangerschap en na de bevalling
Bij een normale zwangerschap is er geen reden om geen seks te hebben. Het kan geen kwaad. Natuurlijk kan het fysiek minder prettig voelen. Je kunt samen andere mogelijkheden uitproberen. Zie ook de folder. Wanneer je weer kunt vrijen na de bevalling is voor iedereen verschillend. Je moet er lichamelijk en geestelijk aan toe zijn (beide!). Het is beter om geen gemeenschap te hebben zolang je vrouw nog helderrood bloed verliest. Seks na de bevalling is vaak anders dan ervoor. De vagina is ruimer, droger en gevoeliger. Neem vooral de tijd en gebruik glijmiddel indien nodig.
Tot slot, heb je vragen? Stel ze ons gerust!
Vaderschapsverlof
Vaders hebben recht op eenmaal het aantal werkuren per week aan geboorteverlof. Per 1 juli 2020 kunnen de vaders maximaal 5 weken aanvullend geboorteverlof opnemen. Tijdens dit verlof krijgen vaders geen salaris, maar een uitkering van het UWV. Zij moeten het aanvullend geboorteverlof opnemen binnen 6 maanden na de geboorte van het kind en zij moeten eerst het geboorteverlof van 1 week hebben opgenomen.
Boeken:
Vader worden zonder zorgen
R. Reiss
ISBN 9789026966118
De 60 minuten vader
R. Parsons
ISBN 9789060677490
Ik word vader!
H.W. Mallman
ISBN 9789024364985\
Commando Papa
Neil Sinclair
EAN 9789045208053