Afsprakenlijn: 078 - 621 41 18
Spoed:  078 - 617 78 98

 

Afsprakenlijn: 078 - 621 41 18
Spoed:  078 - 617 78 98

Wat te regelen?

Onderwerpen: Kraamzorg - Erkenning - Baby uitzet - Kraampakket - Zwangerschapsverlof - Kinderopvang - Geboortekaartje

Kraamzorg

Kraamzorg houdt in dat moeder en kind thuis verzorging, begeleiding en ondersteuning krijgen in de eerste dagen na de geboorte. Kraamzorg moet liefst vóór 16 weken zwangerschap aangevraagd worden. Op 3 momenten wordt gekeken welke kraamzorg nodig is. Tijdens het intake gesprek met het kraamcentrum, op de eerste dag na de bevalling en op de 5-6e dag van het kraambed.

Als alles bij de bevalling goed verloopt ontvang je kraamzorg met een basis van 49 uur, afhankelijk van je persoonlijke situatie kunnen daar dus extra uren bijkomen of afgaan.

Je mag zelf beslissen welk kraamcentrum je kiest. Het kan zijn dat de zorgverzekeraar een voorkeur heeft, lees dus goed de polisvoorwaarden door! Voor iedereen geldt een wettelijk vastgestelde eigen bijdrage. Klik op de onderstaande afbeeldingen om door te gaan naar de website van de desbetreffende kraamzorgorganisatie. 


                                drechtstromen    de waarden 2017       

Kraamzorg de Eilanden

 

 

kraamzorg Dat   


Poolse Kraamzorg oa bij:
 
My Little Dream kraamzorg
06 30440477
ook te vinden op Facebook

Polski Kraamzorg Danuta
06-43004540

Erkenning

Als je niet bent getrouwd of geen geregistreerd partnerschap hebt, is de biologische vader niet automatisch de officiële vader van je kind. Hij moet het kind daarom erkennen. Dit kan bij de burgelijke stand op het Stadskantoor in Dordrecht. Ook een duomoeder kan een kind erkennen

De vader kan het kind erkennen op de volgende momenten:

  • Tijdens de zwangerschap. Er wordt een akte gemaakt waarin wordt erkend dat hij de vader is. De moeder moet hier altijd bij aanwezig zijn. Tijdens de zwangerschap is het handigste moment
  • Bij de geboorteaangifte. Als dit jullie eerste kind is, moet de moeder bij de aangifte aanwezig zijn. Aangezien een geboorteaangifte binnen 3 dagen na de geboorte moet plaatsvinden is het voor haar nogal belastend om mee te gaan naar het gemeentehuis
  • Op enig moment na de geboorte. Als de vader het kind niet tijdens de zwangerschap of de geboorteaangifte heeft erkend, kan dit later ook nog. Er wordt dan een aparte akte opgesteld waarin de vader wordt erkend als de officiële vader van het kind

Om een kind te kunnen erkennen moet de vader aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Schriftelijke toestemming van de moeder. Is dit het eerste kind samen, dan moet de moeder bij de erkenning aanwezig zijn
  • Hij moet minimaal 16 jaar zijn
  • Hij moet zelf naar de burgerlijke stand
  • Hij moet, net als de moeder, een geldig legitimatiebewijs kunnen laten zien bij de burgerlijke stand. 

Naast erkennen is het vaak ook wenselijk dat de vader het ouderlijk gezag over het kind krijgt. Met het ouderlijk gezag kan de vader beslissingen nemen over de opvoeding en verzorging van het kind. Ouderlijk gezag kan alleen worden aangevraagd als de vader het kind heeft erkend. Het ouderlijk gezag aanvragen is gratis. Er zijn wel kosten verbonden aan het opvragen van de benodigde documenten bij de gemeente.

Voor meer informatie over erkenning klik hier.

Voor meer informatie over ouderlijk gezag klik hier.

De baby uitzet

Klik hier voor de Lucina Baby Uitzet lijst.

Kraampakket

Voor meer informatie over het kraampakket, klik hier.

Zwangerschapsverlof

Je hebt in Nederland recht op 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Als je zwangerschap zonder problemen verloopt, kun je vanaf 6 weken voor je uitgerekende datum je verlof laten ingaan. Uiterlijk vier weken voor de uitgerekende datum moet je stoppen met werken. Na de bevalling duurt het verlof altijd minstens tien weken, dus ook als je later bevalt.
Je werkgever heeft voor de aanvraag van je verlof een zwangerschapsverklaring nodig die wij kunnen verstrekken.
Voor overige informatie, rechten en plichten omtrent je zwangerschapsverlof kan je kijken op de site van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: www.szw.nl

Ook als partner heb je recht op verlof om bij de bevalling te zijn. Bovendien heb je recht op kort verlof voor de tijd die nodig is om geboorteaangifte te kunnen doen bij de Burgerlijke Stand.
Voor overige informatie, rechten en plichten omtrent je zwangerschapsverlof kan je kijken op de site van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: www.szw.nl. Zie hiervoor de verlofwijzer of vraag naar de regels die door je werkgever worden gehanteerd.

Per augustus 2022 hebben jullie tevens recht op ouderschapsverlof. Klik hier voor meer informatie.

Kinderopvang

Als je na je zwangerschapsverlof weer wilt gaan werken, is het belangrijk dat je goede kinderopvang hebt geregeld. Kinderopvang is er in vele soorten en maten: het kinderdagverblijf, een vaste oppas, gastouderopvang of een au pair in huis. Kies zelf welke vorm het beste bij je gezinssituatie past en wacht niet te lang met het regelen van de opvang.

Geboortekaartje

Een geboortekaartje uitzoeken is heel persoonlijk en kost vaak veel tijd. Gelukkig is er een ruim aanbod. Drukkerijen hebben mappen vol kaartjes. Meestal mag je die thuis op je gemak bekijken. Maar je kunt tegenwoordig ook op een heleboel internetsites terecht voor geboortekaartjes. Ook is het mogelijk om zelf een kaartje te ontwerpen.

Informeer hiervoor bij een drukkerij, bijvoorbeeld www.drukkerij-rad.nl

Vergoedingen

Check je zorgverzekering. De basis verloskundige zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Wel kan het zo zijn dat je een eigen bijdrage moet betalen voor een bevalling in het ziekenhuis. Ook voor de kraamzorg geldt een eigen bijdrage. Kijk ook alvast naar je vergoeding mbt de anticonceptie voor na de bevalling. Klik hier voor de informatie vanuit de rijksoverheid. 

Rijksoverheid

Kijk ook eens op www.rijksoverheid.nl/kindkrijgen