Afsprakenlijn: 078 - 621 41 18
Spoed:  078 - 617 78 98

 

Afsprakenlijn: 078 - 621 41 18
Spoed:  078 - 617 78 98

De kraamvisites

Als je bevallen bent komen wij een aantal keer bij je thuis voor de kraambedcontroles. Wij zijn er om jou en de baby te controleren en erop toe te zien dat alles goed verloopt. Ook wanneer de zwangerschap en/of bevalling onder begeleiding van de gynaecoloog is geweest. We ondersteunen de kraamzorg en begeleiden samen de borst- of flesvoeding. Wij controleren en verwijderen eventuele hechtingen, geven voorlichting en beantwoorden vragen. Aan het eind van de kraamtijd bespreken we onder andere de anticonceptie. Verder kunnen jullie je vragen bij ons kwijt. Voor dringende vragen of spoedeisende hulp in de kraamtijd kun je ons bellen op de spoedlijn (078-617 78 98).

De kraamverzorgster begeleidt en verzorgt jou en de baby in de eerste week. Ook zal ze jou en je partner helpen bij de verzorging van jullie baby. Vragen die bij je opkomen kun je meteen bij haar kwijt. Bij bijzonderheden neemt ze contact op met ons.

De hielprik en gehoorscreening

Alle in Nederland geboren kinderen krijgen deze prik aangeboden. De hielprik mag uitgevoerd worden als de baby ouder is dan 72 uur. Tijdens de hielprik wordt er wat bloed afgenomen uit de hiel van de baby na een klein prikje. Kinderen vinden de prik meestal niet fijn maar als het voetje enkele minuten voor de prik goed verwarmd wordt stroomt het bloed makkelijker en is het sneller klaar. Dit bloed wordt op een kaartje aangebracht waarna het diezelfde dag nog op de post moet. Het bloed wordt op een labatorium op 20 ziektes getest. Deze zijn beschreven op www.rivm.nl/hielprik. Vanaf 1 april 2018 t/m 31 maart 2019 wordt er ook gecontroleerd op SCID, een ernstige afweerziekte. Lees hierover de Folder SCID screening bij hielprik

Het gaat hierbij om aandoeningen van de schildklier, de bijnier, een vorm van bloedarmoede (sikkelcelziekte), taaislijmziekte (cystic fybrosis) en een aantal stofwisselingsziekten. De meeste zijn erfelijk en komen niet vaak voor. De aandoeningen zijn niet te genezen maar wel goed te behandelen, bijvoorbeeld met medicijnen of een dieet. Het is dan ook in het belang van de gezondheid van de baby dat jullie meedoen aan het onderzoek. Deelname is kosteloos en niet verplicht. Als jullie binnen drie weken geen bericht hebben ontvangen dan is de uitslag goed.

Ook het gehoor van de baby wordt getest middels een gehoorscreening. Tijdens de gehoortest krijgt uw een kind een klein, zacht dopje in het oor. Beide oren worden apart getest. De gehoortest doet geen pijn en duurt maar een paar minuten. Kijk voor meer informatie op: http://www.rivm.nl/Onderwerpen/G/Gehoorscreening_bij_pasgeborenen 

Zowel de hielprik als de gehoorscreening worden in de kraamweek bij jullie thuis uitgevoerd door de medewerkers van Careyn. 

Hechtingen

Tijdens de bevalling is het mogelijk dat je bent gescheurd (dit noemen we een ruptuur), of dat je een knip hebt gehad (dit noemen we een episiotomie). Dit is direct na de bevalling gehecht door de verloskundige of arts onder verdoving. Het is logisch dat je dit na de bevalling hygiƫnisch moet verzorgen. Spoel regelmatig onder de douche en verwissel ook regelmatig je kraamverband.

Veilig slapen

Het is heel belangrijk dat je kindje veilig slaapt omdat je op die manier wiegendood voorkomt. Via onderstaande site kun je lezen hoe je baby veilig slaapt. Voordat je spullen voor het bedje gaat kopen is het raadzaam om je goed te laten informeren. 
Algemene tips om je baby veilig te laten slapen:

  • Leg je baby altijd op zijn rug te slapen.
  • Gebruik de eerste twee jaar geen dekbed, maar een laken met een deken, of trek je kind een babyslaapzak aan.
  • Gebruik je een deken en/of een laken? Maak het bed dan kort op zodat de voeten van je kind bijna de onderkant raken.
  • Zet het bed op ruime afstand van de verwarming en van (gordijn)koorden en snoeren.
  • Zorg voor een koele omgeving. Een goede temperatuur in de slaapkamer is rond de 16 graden.
  • Leg geen hoofdbeschermer, kussen of grote zachte knuffel bij je kind in bed. Als hij er met zijn gezicht tegenaan ligt, kan hij in ademnood raken.
  • Laat je kind niet bij jou in bed slapen. Het is wel verstandig om zijn bed naast je eigen bed te zetten, dit is het prettigst en het veiligst.
  • Slaap nooit met je kind op de bank.
  • Leg je kind nooit vast om uit bed te vallen of omrollen te voorkomen. Een babyslaapzak met een strak opgemaakt bedje is voldoende.

Vindt uitgebreide informatie en tips op: https://www.opvoeden.nl/veiligslapen

Het consultatiebureau

Het consultatiebureau neemt de zorg na een week van ons en de kraamverzorgster over. De kraamverzorgster zorgt ervoor dat je aangemeld wordt. Dit gaat via Careyn. Kijk op https://opvoeden.nl voor nuttige informatie en praktische tips voor de komende tijd met je baby.