Afsprakenlijn: 078-6214118
Spoed: 078-6177898

 

Afsprakenlijn: 078 - 621 41 18
Spoed:  078 - 617 78 98

De kraamvisites

Als je bevallen bent komen wij een aantal keer bij je thuis voor de kraambedcontroles. Wij zijn er om jou en de baby te controleren en erop toe te zien dat alles goed verloopt. Ook wanneer de zwangerschap en/of bevalling onder begeleiding van de gynaecoloog is geweest. We ondersteunen de kraamzorg en begeleiden samen de borst- of flesvoeding. Wij controleren en verwijderen eventuele hechtingen, geven voorlichting en beantwoorden vragen. Aan het eind van de kraamtijd bespreken we onder andere de anticonceptie. Verder kunnen jullie je vragen bij ons kwijt. Voor dringende vragen of spoedeisende hulp in de kraamtijd kun je ons bellen op de spoedlijn (078-617 78 98).

De kraamverzorgster begeleidt en verzorgt jou en de baby in de eerste week. Ook zal ze jou en je partner helpen bij de verzorging van jullie baby. Vragen die bij je opkomen kun je meteen bij haar kwijt. Bij bijzonderheden neemt ze contact op met ons.

Saturatiemetingen per juni 2023

Tijdens de zwangerschap wordt de 20-weken echo uitgevoerd. Hiermee wordt in deze regio bijna 70% van de hartafwijkingen opgespoord. Een deel van de hartafwijkingen wordt echter onbedoeld gemist. Kort na de geboorte heeft een baby vaak nog geen verschijnselen die wijzen op een hartafwijking. Hartafwijkingen worden daardoor soms gemist of te laat herkend. Opsporen van hartafwijkingen Door een hartafwijking kan het zuurstofgehalte in het bloed dalen. Aan de baby zelf is dit kort na de geboorte vaak nog niet te zien. Je kunt dit wel opsporen door het zuurstofgehalte in het bloed te meten. Dat doe je met een saturatiemeter. 

Zowel direct na de geboorte als een aantal dagen verder zullen wij een dergelijke meting doen bij jullie kindje. Bij een afwijkende meting hoeft dit niet altijd te betekenen dat jullie kindje een hartafwijking heeft. We zullen jullie verwijzen naar de kinderarts om dit verder te onderzoeken. 

Lees hier de volledige folder. 

De hielprik en gehoorscreening

Alle in Nederland geboren kinderen krijgen deze prik aangeboden. De hielprik mag uitgevoerd worden als de baby ouder is dan 72 uur. Tijdens de hielprik wordt er wat bloed afgenomen uit de hiel van de baby na een klein prikje. Kinderen vinden de prik meestal niet fijn maar als het voetje enkele minuten voor de prik goed verwarmd wordt stroomt het bloed makkelijker en is het sneller klaar. Dit bloed wordt op een kaartje aangebracht waarna het diezelfde dag nog op de post moet. Het bloed wordt op een labatorium op >20 ziektes getest. Deze zijn beschreven op https://www.pns.nl/hielprik 

Het gaat hierbij om aandoeningen van de schildklier, de bijnier, een vorm van bloedarmoede (sikkelcelziekte), taaislijmziekte (cystic fybrosis) en een aantal stofwisselingsziekten. De meeste zijn erfelijk en komen niet vaak voor. De aandoeningen zijn niet te genezen maar wel goed te behandelen, bijvoorbeeld met medicijnen of een dieet. Het is dan ook in het belang van de gezondheid van de baby dat jullie meedoen aan het onderzoek. Deelname is kosteloos en niet verplicht. Meestal is de uitslag van de hielprik goed. Als de uitslag van de hielprik goed is, dan krijgen jullie binnen vijf weken een brief van het RIVM. 

Ook het gehoor van de baby wordt getest middels een gehoorscreening. Tijdens de gehoortest krijgt uw een kind een klein, zacht dopje in het oor. Beide oren worden apart getest. De gehoortest doet geen pijn en duurt maar een paar minuten. Kijk voor meer informatie op: https://www.pns.nl/gehoortest-baby  

Zowel de hielprik als de gehoorscreening worden in de kraamweek bij jullie thuis uitgevoerd door de medewerkers van jong JGZ. 

Hechtingen

Tijdens de bevalling is het mogelijk dat je bent gescheurd (dit noemen we een ruptuur), of dat je een knip hebt gehad (dit noemen we een episiotomie). Dit is direct na de bevalling gehecht door de verloskundige of arts onder verdoving. Het is logisch dat je dit na de bevalling hygiƫnisch moet verzorgen. Spoel regelmatig onder de douche en verwissel ook regelmatig je kraamverband.

Het consultatiebureau/ jong JGZ

Het consultatiebureau/jong JGZ neemt de zorg na een week van ons en de kraamverzorgster over. De kraamverzorgster zorgt ervoor dat je aangemeld wordt. Dit gaat via jong JGZ. Kijk op https://opvoeden.nl voor nuttige informatie en praktische tips voor de komende tijd met je baby.