Afsprakenlijn: 078 - 621 41 18
Spoed:  078 - 617 78 98

 

Afsprakenlijn: 078 - 621 41 18
Spoed:  078 - 617 78 98

Veel gestelde vragen

Mag ik Paracetamol of andere medicijnen gebruiken?
Mag ik een röntgenonderzoek ondergaan tijdens de zwangerschap?
Mag ik blijven sporten tijdens de zwangerschap?
Mag ik vrijen tijdens 
de zwangerschap?
Mag ik mijn haar verven tijdens de zwangerschap?
Mag ik de kinderkamer schilderen?
Mag ik naar de sauna?

Mag ik in de zon of onder de zonnebank?
Mag ik in de achtbaan?
Mag ik door de Securityscan en Bodyscan op het vliegveld? 
Mag ik bij een tandartsbezoek een verdoving tijdens de zwangerschap?
Mag ik een griepprik in de zwangerschap?
Ik ben onder controle bij de gynaecoloog, wat kunnen jullie voor mij betekenen?
Waar moet ik op letten bij een bezoek aan de kinderboerderij?

Mag ik Paracetamol of andere medicijnen gebruiken?
Bepaalde geneesmiddelen kunnen schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Neem daarom met ons contact op als je medicijnen gebruikt. Paracetamol 500 mg (zonder codeïne) kun je beter zo min mogelijk gebruiken. Bij extreme hoofdpijn of verkoudheid mag je een keer een paracetamol slikken.

Het is een fabeltje dat homeopathische medicijnen onschadelijk zijn voor je ongeboren kind. Lees daarom ook altijd de bijsluiter of vraag de apotheker hiernaar.

Voor meer informatie over verschillende medicatie bij zwangerschap en/of borstvoeding kun je ook kijken op de website van lareb.  

Mag ik een röntgenonderzoek ondergaan tijdens de zwangerschap?
Mocht het noodzakelijk zijn een röntgenonderzoek te laten verrichten, vermeld dan duidelijk dat je zwanger bent. Men kan de baarmoeder afschermen met een loodschort. Dit geldt ook voor een röntgenfoto die bij de tandarts wordt gemaakt.

Mag ik blijven sporten tijdens de zwangerschap?
Sporten is gezond. Ook als je zwanger bent is het goed om je lichaam in conditie te houden zodat je fit en gezond blijft. Je mag de sporten die je gewend was te doen gewoon blijven uitoefenen. Hierbij moet je jezelf wel in acht nemen. Ga nooit door als je lichaam signalen afgeeft om het rustiger aan te doen. Je bent in de zwangerschap gevoeliger voor blessures. Geef bij je trainer altijd aan dat je zwanger bent, zodat hij/zij je op een passende manier kan begeleiden. Als dit niet mogelijk is, raden we je aan de cursus zwangerfit te volgen die speciaal gericht is op zwangeren. Sporten die we afraden of adviseren af te bouwen zijn: duiken, hockey, paardrijden, vechtsporten en skiën. Klik hier voor meer informatie over sporten in de zwangerschap. 

Boekentip: Sterker zwanger EAN9789044645293
 Sterker zwanger

Mag ik vrijen tijdens de zwangerschap?
Vrijen in de zwangerschap kan geen kwaad. Bij herhaaldelijk bloedverlies is het niet verstandig om te vrijen. Als je wat verder in de zwangerschap bent kan het zijn dat je de samentrekkingen van de baarmoeder na een orgasme als vervelend ervaart. Het kan echter geen kwaad, tenzij je bloed of vochtverlies hebt of weeënachtige krampen krijgt. Klik hier voor de folder over zwangerschap en vrijen. 

Mag ik mijn haar verven tijdens de zwangerschap?
Over het verven van je haar zijn tot op heden geen schadelijke gevolgen bekend.

Mag ik de kinderkamer schilderen?
Ja, het schilderen van de kinderkamer is geen probleem, maar lucht tijdens het schilderen goed. 

Mag ik naar de sauna?
Sauna wordt voor 14 weken afgeraden, omdat dan de belangrijke organen worden gevormd. Na deze periode wordt aangeraden niet te lang en te hoog in de sauna te zitten, goed af te koelen en na elke saunagang veel water te drinken. De infrarood sauna wordt de gehele zwangerschap afgeraden.

Mag ik in de zon of onder de zonnebank?
Door hormonen reageren bepaalde delen van je gezicht sterker op zonnestralen(zonnebank) en kan het zogenaamde zwangerschapsmasker ontstaan. Dit geeft een verkleuring in je gezicht die vaak lange tijd aanwezig blijft. Tevens zijn er aanwijzingen dat te hoge temperaturen schadelijk kunnen zijn voor de baby. Smeer je dus goed in met een hoge beschermingsfactor (minimaal factor 30), en ga niet te vaak en te lang in de zon. De zonnebank raden wij af.
De eerste maanden na de zwangerschap zijn je hormonen nog niet in balans en kan een zwangerschapsmasker ook nog ontstaan. Meestal verdwijnt een zwangerschapsmasker na een aantal maanden vanzelf maar zeker niet altijd. Zorg dus dat je goed beschermd bent.

Mag ik in de achtbaan?

Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs voor is, raden wij achtbanen, gedurende de gehele zwangerschap af. De mogelijkheid van bloeddrukwisselingen, duizelingen, maar met name de klappen/stoten die het lichaam te voorduren krijgt zouden effect kunnen hebben. 

Mag ik door de Security Scans en/of Bodyscan op het vliegveld?

De Security Scan mag niet verward worden met de Bodyscan die door de Douane op de luchthaven bij de zogenaamde 100 % controles wordt gebruikt. De Bodyscan maakt, in tegenstelling tot de Security Scan, gebruik van röntgenstralen die door de huid gaan om ingeslikte goederen te traceren. De hoeveelheid straling zou erg laag zijn, maar er bestaan wisselende meningen over de veiligheid voor zwangere vrouwen. Het liefst vermijden dus! De Security Scan werkt met ongevaarlijke millimetergolven die weerkaatsen op de huid en het lichaam niet binnengaan. De Security Scan detecteert voorwerpen op het lichaam. Zwangere vrouwen kunnen zich dus door de Securityscan laten controleren. 

Het kan nooit kwaad te melden dat je zwanger bent als je bij de douane staat! Het kan zijn dat je gefouilleerd wordt, in plaats van door de scan te gaan.

Mag ik bij een tandartsbezoek een verdoving tijdens de zwangerschap?
Verdoving bij de tandarts kan geen kwaad maar meld wel van tevoren dat je zwanger bent. Een extra bezoek aan de tandarts tijdens de zwangerschap is aan te raden, omdat de hormonen invloed hebben op je gebit en tandvlees.

Mag ik een griepprik in de zwangerschap?

Voor zover we weten heeft de griepprik geen nadelige gevolgen voor de zwangere vrouw en het ongeboren kind. Al tientallen jaren krijgen zwangere vrouwen die tot de doelgroep behoren de griepprik. Zwangere vrouwen kunnen gewoon dus de griepprik halen. Kijk voor meer informatie op de website van het RIVM.

Ik ben onder controle bij de gynaecoloog, wat kunnen jullie voor mij betekenen?
Vraag altijd goed na bij de gynaecoloog of het werkelijk van belang is dat je in het ziekenhuis onder controle moet blijven. Soms zijn er keuzemogelijkheden voor jou en je partner. Wanneer bijvoorbeeld het zwanger worden een probleem was en je nu spontaan of door middel van IVF, zwanger geworden bent is het niet nodig om de zwangerschapcontroles door de gynaecoloog te laten doen.
Je mag onder onze leiding bevallen, dit kan thuis of poliklinisch in het ziekenhuis. Het probleem zat hem immers in het zwanger wórden, niet in het zwanger zijn en bevallen.

Indien er een medische reden is om tijdens je zwangerschap onder controle te blijven bij de gynaecoloog, dan kunnen wij ná de bevalling de kraambedcontroles thuis komen doen. Voor het begeleiden van de kraambedcontroles kun je je telefonisch aanmelden bij onze praktijk.

Waar moet ik op letten bij een bezoek aan de kinderboerderij?

Dieren kunnen ziektekiemen met zich meedragen die gevaarlijk kunnen zijn voor je baby. We adviseren daarom met het volgende rekening te houden:

- Je kunt in je zwangerschap beter niet in de geitenwei en de stallen komen. Geiten en schapen kunnen ziektenkiemen met zich meedragen. In het voorjaar (meestal de periode van februari tot mei) worden er jonge geitjes en lammetjes geboren. Deze periode vormt een extra risico. We adviseren je de geitjes en lammetjes niet te aaien en contact met mest, stro en voer te vermijden. Vermijd ook contact met mest van andere dieren. 

- Was altijd je handen goed met water en zeep na een bezoek aan de kinderboederij of voordat je iets gaat eten.