Afsprakenlijn: 078 - 621 41 18
Spoed:  078 - 617 78 98

 

Afsprakenlijn: 078 - 621 41 18
Spoed:  078 - 617 78 98

Kinkhoest vaccinatie

Kinkhoest vaccinatie in de zwangerschap

De minister heeft op 1 december het advies van de Gezondheidsraad overgenomen ten aanzien van het aanbieden van een kinkhoestvaccinatie aan zwangere vrouwen in de laatste weken van hun zwangerschap. Het is aan jou om hier een keuze in te maken. Hieronder alvast wat korte info en een link naar meer informatie.

Wat is kinkhoest en waarom vaccineren?

Het is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen die vooral gevaarlijk is voor niet of onvolledig gevaccineerde baby’s. Het komt voor bij 6 op 10.000 mensen. Jaarlijks worden er 120 baby’s voor opgenomen.

Pasgeboren baby’s krijgen de eerste DKTP-vaccinatie aangeboden vanaf 2 maanden. Het duurt een paar maanden voordat ze voldoende beschermd zijn.

Vaccineren in de laatste weken van de zwangerschap zorgt voor een grotere bescherming van pasgeboren baby’s: in de groep vrouwen die gevaccineerd wordt, worden 90% minder kinderen ziek dan in de groep die niet wordt gevaccineerd. Het wordt in veel landen al jaren zo gedaan en tot nu toe lijkt het veilig.

Wanneer kun je vaccineren?

Tussen 28 en 32 weken zwangerschap. Het kan nog tot uiterlijk 38 weken zwangerschap.

Vanaf eind 2019 krijgen alle zwangere vrouwen deze  vaccinatie standaard en gratis aangeboden. Totdat het zover is, kunje de prik zelf halen, maar daar moet je dan wel zelf voor betalen. Dat kan bij de huisarts of GGD Geestelijke Gezondheidsdienst

Meer informatie vind je op: http://www.rivm.nl/Onderwerpen/K/Kinkhoest/Kinkhoest_en_zwangerschap

Op het spreekuur kun je natuurlijk ook je vragen stellen.