Afsprakenlijn: 078 - 621 41 18
Spoed:  078 - 617 78 98

Het spreekuur

Intake

Deze eerste controle duurt ongeveer 45 minuten. Tijdens deze eerste controle worden er veel vragen gesteld over je ziektegeschiedenis, allergieën, het verloop van eerdere zwangerschappen, miskramen, bevallingen en je menstruele cyclus.
Het doel hiervan is een indruk te krijgen van je gezondheid op dit moment en in het verleden. Door deze vragen kunnen we eventuele risico's inschatten met betrekking tot de zwangerschap, bevalling of het kraambed.Ook de gezondheid van je partner en directe familie is belangrijk, met het oog op erfelijke aandoeningen.

Aan de hand van al deze informatie bepalen we jouw zorgpad; hoe we jou in deze zwangerschap gaan begeleiden. Verder zal de bloeddruk gemeten worden en word je gewogen.

 Ben je 11 à 12 weken zwanger, dan proberen we met de doptone naar de harttonen van de baby te luisteren. We geven formulieren mee voor bloedonderzoek.  Ook geven we papieren mee voor de termijnecho die gemaakt wordt in Verloskundig Centrum Het Palet te Dordrecht. Verder zullen we informatie geven over een aantal belangrijke onderwerpen zoals: voeding, leefwijze, roken, alcohol, het aanvragen van kraamzorg, erkenning van de baby indien jullie niet getrouwd zijn. Uiteraard wordt stilgestaan bij vragen en klachten. Je partner is bij alle controles van harte welkom!

Vervolgcontrole

Tijdens de zwangerschap kom je tussen de 10 à 12 keer bij ons op het spreekuur. Naarmate de zwangerschap vordert, kom je vaker op controle. De controles duren ongeveer een kwartier. Tijdens de controles meten we de bloeddruk, het gewicht, bepalen we de groei van de baarmoeder en verder in de zwangerschap kunnen we ook de ligging en de groei van de baby vaststellen. Elke controle wordt naar de hartslag van de baby geluisterd. Daarnaast is er altijd tijd voor het beantwoorden van vragen en geven we uitleg en adviezen bij klachten.

Wij volgen het zorgpad dat we samen hebben opgesteld tijdens de intake.

Wachttijden

Uiteraard werken wij zoveel mogelijk op afspraak. We vinden het erg fijn als je op tijd bent! Toch kan het zijn dat je soms langer moet wachten voordat je aan de beurt bent. Dit kan zijn vanwege extra spoedbezoeken of complicaties van andere zwangere dames, dit vraagt soms meer tijd. We vinden het belangrijk dat iedereen goede zorg krijgt die nodig is. We vragen om begrip hiervoor.

Het bloedonderzoek

Bij de eerste controle worden papieren meegegeven voor een uitgebreid bloedonderzoek. Dit onderzoek wordt standaard gedaan bij elke zwangere vrouw in Nederland. Het bloed wordt onderzocht op bloedgroep, Rhesus-D factor, Rhesus-c factor, hemoglobinegehalte, antistoffen tegen rode bloedcellen, syfillis (lues), hepatitis B, HIV, immuniteit voor rode hond (rubella) en glucose. Rond 30 weken zwangerschap laten we nog een keer je bloed onderzoeken op het hemoglobinegehalte voor het opsporen van bloedarmoede. Op bepaalde indicaties laten we een glucose dagcurve prikken.

Voor meer informatie over het bloedonderzoek klik hier.

Lucina Tweets

LucinaDordrecht
LucinaDordrecht Hiephoi! We worden al veel genoemd in de reacties❤️. Dank hiervoor. We zijn trots op ons team maar ook op wat we me… twitter.com/i/web/status/1…

3 weken geleden via Facebook