Afsprakenlijn: 078 - 621 41 18
Spoed:  078 - 617 78 98

Op vakantie

Vakantieplannen?

Als je zwanger bent, kun je gerust op vakantie gaan. Doorgaans wordt aangeraden een vakantiebestemming te kiezen waar goede medische zorg aanwezig is, mochten zich onverhoopt complicaties voordoen. Check van te voren het dichtsbijzijnde ziekenhuis waar verloskundige zorg wordt verleend!

Vakanties op grote hoogte worden ontraden. Door de afnemende zuurstofspanning van de lucht is er minder zuurstof beschikbaar. We adviseren je om niet langdurig hoger dan 2000 meter te verblijven.

Bij lange vliegreizen (langer dan 4 uur), maar ook lange auto- of busreizen bestaat er een kans dat de bloedstroom belemmerd raakt. Daarom is het bij lange reizen per vliegtuig, auto of bus goed om je benen, voeten en armen voldoende te bewegen. Strek je benen en loop een kort stukje om de 2 uur. Draag tijdens het reizen niet te strakke kleding en trek eventueel je schoenen uit. Drink zo veel mogelijk water, laat alcohol en koffie staan.

Duiken wordt eveneens afgeraden tijdens de gehele zwangerschap.

Vliegen met een zwangere buik kan net zo lang als de luchtvaartmaatschappijen het toelaten. Dat wil zeggen, als je geen medische indicatie hebt waarbij vliegen wordt afgeraden. De meeste vliegtuigmaatschappijen nemen zwangere vrouwen niet later dan tot de 36e week van de zwangerschap mee. Dit om het risico van een bevalling in het vliegtuig te minimaliseren. Wanneer je een grote buik hebt, kunnen luchtvaartmaatschappijen vragen naar je zwangerschapsverklaring, een document waarop de duur van je zwangerschap vermeld staat. Veel luchtvaartmaatschappijen vragen vanaf de 30ste week om een zwangerschapsverklaring. Wij als verloskundigen mogen wettelijk geen fit-to-fly verklaring afgeven. Er kan wel een ondertekende zwangerschapsverklaring meegegeven worden met daarop jouw gezondheidstoestand op het moment van uitgeven van deze verklaring. 

De Security Scan mag niet verward worden met de Bodyscan die door de Douane op de luchthaven bij de zogenaamde 100 % controles wordt gebruikt. De Bodyscan maakt, in tegenstelling tot de Security Scan, gebruik van röntgenstralen die door de huid gaan om ingeslikte goederen te traceren. De hoeveelheid straling zou erg laag zijn, maar er bestaan wisselende meningen over de veiligheid voor zwangere vrouwen. Het liefst vermijden dus! De Security Scan werkt met ongevaarlijke millimetergolven die weerkaatsen op de huid en het lichaam niet binnengaan. De Security Scan detecteert voorwerpen op het lichaam. Zwangere vrouwen kunnen zich dus door de Securityscan laten controleren. 

Het kan nooit kwaad te melden dat je zwanger bent als je bij de douane staat! Het kan zijn dat je gefouilleerd wordt, in plaats van door de scan te gaan.

Laat je bij klachten in het buitenland altijd controleren (en vraag om een uitslag op papier!). Bij twijfel mag je altijd met ons bellen om te overleggen!

Fijne vakantie!

Zika Virus

Het Zika-Virus is de afgelopen tijd veel in het nieuws geweest. Hieronder vinden jullie de actuele informatie en het advies vanuit het RIVM en de beroepsgroep (http://www.rivm.nl/Onderwerpen/Z/Zikavirus). Voor advies en-/of vragen kun je altijd contact met ons opnemen. 

Sinds mei 2015 is er een uitbraak van het zikavirus in Brazilië. Deze uitbraak heeft zich verspreid over verschillende landen in Zuid- en Midden-Amerika. In november 2015 komen de eerste aanwijzingen dat een infectie met het zikavirus tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Inmiddels zijn dat er steeds meer. 

In Nederland is infectie met zikavirus alleen vastgesteld bij mensen die het virus in het buitenland hebben opgelopen. Het is tot nu toe bij ruim 40 reizigers vastgesteld. Waarschijnlijk zijn er veel meer mensen besmet geraakt, want maar een op de vijf mensen krijgt daadwerkelijk klachten na een besmetting. Verspreiding van het zikavirus binnen Nederland is onwaarschijnlijk omdat de verantwoordelijke muggen in Nederland niet voorkomen. 

Advies voor zwangeren en hun partner
 • Zwangere vrouwen en vrouwen die tijdens of vlak na de reis zwanger willen worden, wordt geadviseerd om de noodzaak van de reis te bespreken met een arts en reizen die niet noodzakelijk zijn uit te stellen.
 • Meld een recent bezoek aan een land waar het zikavirus heerst tijdens de reguliere controles bij uw verloskundige of arts. Zeker als binnen twee weken na terugkeer klachten optreden die passen bij een infectie door het zikavirus.
 • Mannen die in landen zijn geweest waar het zikavirus heerst én een zwangere vrouw hebben wordt uit voorzorg geadviseerd om tot één maand na terugkomst een condoom te gebruiken bij seksueel contact. Dit geldt ook voor mannen die geen klachten hebben gehad.
 • Vrouwen die zwanger willen worden, wordt geadviseerd om dit uit te stellen tot na één maand na terugkomst uit een land waar het zikavirus heerst. Gebruik in de tussentijd een condoom of andere anticonceptie bij seksueel contact. 
Ziekteverschijnselen

Symptomen van zikakoorts ontstaan meestal 3 tot 12 dagen na een beet van de besmette mug. Mensen die besmet raken met het zikavirus krijgen niet altijd de ziekteverschijnselen. Ongeveer 1 op de 5 mensen krijgt klachten. De meeste mensen herstellen binnen een week zonder ernstige problemen. 

Mogelijke symptomen van zikakoorts zijn:
 • acute, maar meestal niet hoge koorts
 • niet-etterige ontsteking van het oog
 • spier- en gewrichtspijn (met name van de handen en de voeten, soms met gewrichtszwelling)
 • huiduitslag (vaak beginnend in het gezicht en uitspreidend over de rest van het lichaam)
 • minder vaak: hoofdpijn, gebrek aan eetlust, overgeven, diarree en buikpijn.
Complicaties

Tijdens uitbraken werden de volgende complicaties beschreven:

 • Het syndroom van Guillain-Barré. Hiervan is nog onbekend hoe vaak het voorkomt, maar dit is waarschijnlijk vrij zeldzaam.
 • Er zijn steeds meer aanwijzingen dat er een verband is tussen afwijkingen bij het ongeboren kind en besmetting met het zikavirus tijdens de zwangerschap. Hierbij wordt onder andere een hersenafwijking 
  (microcefalie) bij het ongeboren kind beschreven. 
Besmetting en preventie

Het zikavirus wordt overgebracht door bepaalde muggen die in de tropen veel in en rondom huis voorkomen. De gelekoortsmug of denquemug (Aedes aegypti) is de belangrijkste verspreider van het virus. Deze mug voedt zich voornamelijk met menselijk bloed en steekt zowel overdag tot in het begin van de avond. 

Het is belangrijk om overdag en in de vroege avond zorgvuldige muggenwerende maatregelen te nemen in gebieden waar het zikavirus voorkomt.

 • Draag bedekkende kleding (lange mouwen, lange broek)
 • Smeer onbedekte huid in met een muggenwerend middel dat DEET bevat. Kinderen jonger dan 2 en zwangere vrouwen mogen alleen producten met maximaal 30% DEET gebruiken. 
 • Slaap altijd onder een (geïmpregneerde) klamboe of in een muggenvrije ruimte 

 Reizigers met een immuunstoornis of een chronische ziekte worden evenals zwangere vrouwen geadviseerd voor vertrek advies bij een behandelend arts of reizigerskliniek te vragen. 

Als je binnen twee weken na terugkeer klachten krijgt, neem dan contact op met de huis(arts), verloskundige of behandelend specialist. Er zijn geen vaccins om een infectie te voorkomen en er zijn geen medicijnen die het zikavirus doden. De behandeling bestaat uit het bestrijden van de symptomen.

Waar komt zikakoorts voor?

Het zikavirus is voor het eerst gevonden in Uganda en Tanzania in 1947. Vervolgens werd het gesignaleerd in Azië. Het virus heeft zich vervolgens naar Micronesië (eilandgroep in de Grote of Stille Oceaan, 2007), Frans Polynesië (2013) en richting Zuid-Amerika (2015) verspreod. In de eerder aangedane gebieden circuleert het virus waarschijnlijk nog steeds regelmatig onder de bevoling. DIt betekent dat het virus daar wel is, maar dat er voor zover bekend veel minder mensen ziek worden dan nu in Zuid- en Midden Amerika het geval is. Dat komt doordat daar al meer mensen wonen die weerstand hebben opgebouwd tegen het virus. De kans om in deze landen het zikavirus op te lopen is dan waarschijnlijk ook erg klein.