Afsprakenlijn: 078 - 621 41 18
Spoed:  078 - 617 78 98

 

Afsprakenlijn: 078 - 621 41 18
Spoed:  078 - 617 78 98

Wetenschappelijk onderzoek

We vinden het belangrijk om als praktijk deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek. Het is noodzakelijk om, net als andere specialisten, wetenschappelijk onderbouwde zorg te verlenen. Om antwoord te kunnen geven op de vraag wat de beste zorg is, zal onderzoek gedaan moeten worden. Het kan dus zijn dat je tijdens de zwangerschap gevraagd wordt deel te nemen aan een onderzoek. Nogmaals deelname is belangrijk om de zorg te verbeteren, maar je bepaalt natuurlijk zelf of je mee wilt doen. Deelname is dus altijd vrijwillig.

Hieronder staan de onderzoeken genoemd, die op dit moment lopen en waar je voor gevraagd kunt worden. Mocht je zelf interesse hebben in deelname, dan kun je dit altijd doorgeven aan de verloskundige op het spreekuur! 

PREM Geboortezorg

Landelijk is afgesproken dat organisaties die geboortezorg leveren, ervaringen van cliënten meten. Alle geboortezorgorganisaties gebruiken hiervoor dezelfde vragenlijst, namelijk de PREM Geboortezorg, die ze samen hebben ontwikkeld.
Elke kraamvrouw, die een levensvatbare baby heeft gekregen, krijgt deze vragenlijst aangeboden. Het is een korte vragenlijst met 14 vragen over wat belangrijk is voor jou als kraamvrouw en zinvol voor de zorgverlener.

We stellen vragen over de ervaringen met de zorg, voor elk van de organisaties waarvan je zorg hebt ontvangen: de verloskundigenpraktijk, het ziekenhuis en de kraamzorgorganisatie. Je beantwoordt de vragen op een eenvoudige 10 puntschaal met smileys. Tot slot vragen we naar verbeterpunten en complimenten. Daarnaast bevat de vragenlijst een aantal achtergrondvragen zoals geslacht, leeftijd, plaats van bevallig etc.

Hoe werkt het meten van clientervaringen met de PREM geboortezorg?
• De verloskundige (meestal) informeert jou over de PREM en dat uw e-mailadres hiervoor wordt gebruikt. Je kunt hiertegen bezwaar maken. Dan wordt u niet uitgenodigd om de vragenlijst in te vullen.
• De verloskundige geeft jouw emailadres door als je bent bevallen.
• Je ontvangt vervolgens automatisch een e-mail met uitleg en een link naar de PREM vragenlijst. Deze mail moet tussen de 2 en 8 weken na de bevalling bij u in de digitale brievenbus binnenkomen.

Wat gebeurt er met de resultaten?
De ingevulde PREM vragenlijsten worden door verschillende partijen gebruikt:
• De organisaties van wie je zorg hebt ontvangen, ontvangen de landelijke uitkomsten en de uitkomsten van hun eigen metingen. Deze data zijn altijd anoniem. Zij kunnen deze uitkomsten gebruiken om de kwaliteit van de geboortezorg te verbeteren. Door het invullen van de PREM vragenlijst draagt u bij aan de kwaliteit van de organisatie waar u geboortezorg van hebt gekregen.
• Alle ingevulde PREM vragenlijsten worden op een veilige manier verzameld door een onafhankelijk onderzoeksbureau (Perined). Zij deelt vervolgens anonieme uitkomsten met verschillende landelijke partijen die de data bijvoorbeeld gebruiken voor het verbeteren van de kwaliteit van de geboortezorg. Ook deelt het onafhankelijke onderzoeksbureau de en anonieme data met de landelijke openbare database. De word antwoorden op de open vragen niet gedeeld met de landelijke openbare database.

Meer weten? Check: https://www.kennisnetgeboortezorg.nl/premgeboortezorg/

ALBINO studie 


Beschermt allopurinol tegen hersenschade door zuurstoftekort tijdens de bevalling? (ALBINO)

Ondanks optimale verloskundige zorg, krijgen 1-4 op de 1000 pasgeborenen zuurstoftekort rondom de geboorte wat tot hersenschade kan leiden. Het ziekenhuis in uw regio (Albert Sweitzer Ziekenhuis), doet mee aan een onderzoek waarbij wordt onderzocht of het medicijn allopurinol deze hersenschade kan verminderen. Allopurinol is een medicijn wat bekend is als behandeling voor jicht bij volwassenen. In eerdere onderzoeken met pasgeborenen zijn geen ernstige bijwerkingen gevonden. De kans op een overgevoeligheidsreactie door allopurinol in de ALBINO studie wordt zeer klein geacht (minder dan 1 op de 10000) en is bij pasgeborenen nog nooit beschreven.
In dit onderzoek krijgt de helft van de kinderen allopurinol, de andere helft krijgt een niet werkzame stof. Het medicijn moet binnen 45 minuten na de geboorte worden toegediend. In het zeldzame geval dat uw kind een zuurstoftekort rondom de geboorte heeft, is er geen tijd om uitgebreide informatie te geven of voor ouders om een weloverwogen beslissing te nemen over deelname. Daarom willen wij u vragen om vast na te denken over deelname in het zeldzame geval van een moeilijke start bij de geboorte. Wanneer uw kind onverwachts een slechte start heeft, zullen wij één van de ouders mondeling om toestemming vragen. Voor meer informatie kunt u kijken op: www.albino-study.eu of lees onderstaand flyer.

ALBINOALBINO 2

Power 4 Gezond Zwanger

 Een gezonde voeding tijdens de zwangerschap heeft veel voordelen voor moeder en kind:
- Gunstige effecten op de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van de baby
- Minder kans op gezondheidsproblemen tijdens de zwangerschap
- Minder kans op een vroeggeboorte
- Bijdrage aan een gezonde gewichtstoename tijdens de zwangerschap
- Fitheid, wat gunstig is voor tijdens de bevalling

We willen graag weten of meer aandacht voor voeding tijdens de zwangerschap helpt om gezonder te eten en zich goed te voelen.
Onze praktijk is in de controle groep geincludeerd. 
Als je mee wilt doen, krijg je zoals gebruikelijk tijdens de zwangerschap voedingsinformatie van ons.
Op twee momenten vul je een vragenlijst in over je voeding en over hoe je je voelt.
Deelname is vrijwillig. De assistente zal je bij inschrijving voor een 1e afspraak het onderzoek benoemen en de informatie toesturen. 

Samen stoppen, samen sterk

Bent u het afgelopen jaar zwanger geweest? Dan zoeken wij u!

Voor het UMCG-project “Samen Stoppen, Samen Sterk!” zij wij op zoek naar vrouwen die niet hebben gerookt en vrouwen die wel hebben gerookt (tabakssigaretten en/of elektronische sigaret) tijdens de zwangerschap. Wij willen onderzoeken wat de overeenkomsten en verschillen in de zwangerschap en bevalling zijn tussen deze groepen.

Bent u bevallen in de periode van 1 februari 2019 tot 1 februari 2020 of heeft u in deze periode een miskraam doorgemaakt, was dit een eenling zwangerschap en bent u ouder dan 18 jaar, dan zoeken wij u!

Zou u voor ons in maximaal 10 minuten de volgende enquête in willen vullen? https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdWzZMvx26N9s17R6xQqviZXVyi6eDIJBirfbLuFtVucylwfw/viewform?usp=sf_link

Bent u zelf niet bevallen het afgelopen jaar, maar kent u wel iemand wilt u ons dan helpen door de link door te sturen? Delen mag natuurlijk ook altijd!

Alvast bedankt!

Met vriendelijke groet, namens onze begeleiders dr. Lilian Peters en Stella Weiland.

Welmoed Offinga en Maus de Brabander,  
Derdejaars verloskunde studenten,  
Academie Verloskunde Amsterdam Groningen

pREGnant

Help mee aan meer informatie over geneesmiddelen tijdens de zwangerschap door deel te nemen aan de pREGnant-studie!

In het nationale zwangerschapsregister pREGnant wordt informatie verzameld over het verloop van de zwangerschap, de bevalling, geneesmiddelgebruik en de gezondheid van moeder en kind. Door deze gegevens centraal te verzamelen krijgen we meer inzicht in de veiligheid van de gebruikte middelen.

Voor meer informatie over pREGnant en deelname gaat u naar www.pregnant.nl

Te vinden op de website van het Lareb waar je meer informatie kunt vinden over geneesmiddelen tijdens de zwangerschap/borstvoeding

https://www.lareb.nl/teratologie-nl/zwangerschap/

Gefeliciteerd, u bent zwanger! Doe mee aan de PRIDE Study!

De PRIDE Study is een groot langlopend onderzoek dat uitgevoerd wordt door de Department for Health Evidence (onderdeel van het Nijmegen Centre for Evidence Based Practice) van het Radboudumc in Nijmegen in samenwerking met vele anderen in heel Nederland. In dit onderzoek gaan we primair op zoek naar de oorzaken van verschillende aandoeningen en ziekten die tijdens de zwangerschap kunnen ontstaan.

Er zijn twee primaire doelen vastgesteld voor de PRIDE Study:

  • Het onderzoeken welke factoren van invloed zijn op de gezondheid van de (zwangere) vrouw en haar (ongeboren) kind.
  • Het evalueren van aspecten van de preconceptionele, prenatale en perinatale zorg in Nederland.

Voorbeelden van vraagstellingen die met de PRIDE Study beantwoord zullen gaan worden zijn:

  • Hoeveel vrouwen in Nederland gebruiken foliumzuurtabletten aan het begin van de zwangerschap?
  • Volgen vrouwen met een kinderwens de adviezen die gegeven worden tijdens een kinderwensspreekuur ook daadwerkelijk op?
  • Zijn er aanwijzingen dat koorts tijdens de zwangerschap leidt tot ademhalingsproblemen op kinderleeftijd?
  • Wat zijn de verwachtingen van aanstaande ouders over de contacten met verschillende zorgverleners tijdens en na de zwangerschap?
  • Welke factoren spelen een rol bij het ontstaan van ADHD?

De gegevensverzameling in de PRIDE Study verloopt voornamelijk met behulp van digitale vragenlijsten die via de website ingevuld kunnen worden. De deelneemsters ontvangen per email een uitnodiging wanneer er weer een vragenlijst beschikbaar is. In de vragenlijsten worden onder andere vragen gesteld over de zwangerschap, gezondheid, leefgewoonten en werk.  Als een deelneemster geen internet heeft of liever per post wil deelnemen, kan dat natuurlijk ook. Naast de vragenlijsten wordt ook nog op andere manieren informatie verzameld. Als de deelneemster daarvoor toestemming geeft, kunnen we medische gegevens van haar of van haar kind opvragen bij de Perinatale Registratie Nederland (www.perinatreg.nl), bij haar apotheek of bij haar verloskundige, gynaecoloog of huisarts.

Meer weten? Kijk op www.pridestudy.nl 

 

 

Agenda

Overzicht van zwangerschap cursussen, voorlichtingen en informatie-avonden in Dordrecht.

Informeer per organisatie naar mogelijkheden

Of klik hier voor een overzicht


Borstvoedingsvoorlichting Kraamzorg de Waarden
Locatie: Lucina (H.R. Holst-erf 134)

Wo 10 april 2024
Wo 22 mei 2024
Wo 03 juli 2024


Borstvoedingsvoorlichting Kraamzorg de Eilanden
Online

Ma 25 maart 2024
Wo 17 april 2024
Ma 13 mei 2024
Wo 5 juni 2024
Ma 1 juli 2024

Vol vertrouwen Bevallen Cursus van 1 avond over bevallen
Locatie: Lucina (H.R. Holst-erf 134)

Do 25 april 2024
Do 30 mei 2024
Do 04 juli 2024


Zwangerfit en Yoga Vief sportief
Zie www.viefzwanger.nl 
Locatie: Papendrecht


Op weg met je baby 
Locatie: Lucina (H.R. Holst-erf 134)
Vr 12 mei 2024


EHBO voor baby's 
Locatie:Lucina (H.R. Holst-erf 134)

Vr 22 maart 2024


Kijk op zorgpartners voor meer informatie of

Klik voor meer informatie of de websites van overige cursussen hier

Geboren

Maart
27-03-2024: James
26-03-2024: Hamza
25-03-2024: Belle-Roos
24-03-2024: Given
24-03-2024: Noah
23-03-2024: Sujay
23-03-2024: Sophia
23-03-2024: Averie
22-03-2024: Lisa
20-03-2024: Dijs
20-03-2024: Sara
19-03-2024: Kylian
17-03-2024: Nolan
13-03-2024: Jackie-Rose
13-03-2024: Boaz
12-03-2024: Felice
12-03-2024: Puck
09-03-2024: Yael
09-03-2024: Mats
09-03-2024: Séra
08-03-2024: Emma
06-03-2024: Lucas
06-03-2024: Naud
04-03-2024: Evi
04-03-2024: Lizzy
03-03-2024: Liam
02-03-2024: Denvi

 

Februari
28-02-2024: Luka
27-02-2024: Benjamin
25-02-2024: Tymek
24-02-2024: Lio
23-02-2023: Valerius
22-02-2023: Jenay
22-02-2023: Nela
22-02-2023: Zoey
19-02-2023: Sheyra
17-02-2024: Nayla
14-02-2024: Djéno
13-02-2024: Jordan, Jayvian
12-02-2024: Averly
12-02-2024: Ayden
12-02-2024: Ilyas
12-02-2024: Eva
10-02-2024: Muhammed
07-02-2024: Everly
07-02-2024: Olivia
07-02-2024: Maud
06-02-2024: Matteo
02-02-2024: Zoë
02-02-2024: Gaia
01-02-2024: Jayce

 

 

 



 

Januari
31-01-2024: Aliya
30-01-2024: Aras
29-01-2024: Mike
24-01-2024: Aphia
24-01-2024: Jenoah
24-01-2024: Milan
24-01-2024: Meyla
24-01-2024: Luuk
24-01-2024: Shiran
23-01-2024: Maeson
23-01-2024: Leah
22-01-2024: Lars
22-01-2024: Alexander
21-01-2024: Stijn
19-01-2024: Aiden
19-01-2024: Bram
19-01-2024: Ruben
17-01-2024: Roos
17-01-2024: Charif
14-01-2024: Hailey
11-01-2024: Everly
08-01-2024: Sophia
06-01-2024: Wold
06-01-2024: Glenda
01-01-2024: Noah