Afsprakenlijn: 078 - 621 41 18
Spoed:  078 - 617 78 98

Echo

Termijnecho

Vanaf 8 weken (gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie) kan er een echo gemaakt worden om te kijken of de zwangerschap intact is. Tussen de 10e en 12e week wordt de echo herhaald om de exacte termijn te bepalen. Deze echo's worden op de praktijk gemaakt door een van de verloskundigen.  

Het doel van een echo is de locatie van de zwangerschap, de zwangerschapsduur en hartactie vast te stellen. De echo kan vaginaal of via de buik gemaakt worden. Dit is mede afhankelijk van zowel de zwangerschapsduur als het lichaamsgewicht. Indien er tijdens de echo bijzonderheden worden gezien zal dit aangegeven worden.

foto echo banner Lucina website echo

Structureel echografisch onderzoek (SEO)

Iets verder in de zwangerschap, tussen de 20e en de 22e week, wordt nog een zgn. structurele echoscopie aangeboden. Dit is geen pretecho! Tijdens deze echo wordt de baby nagekeken. Een groot aantal lichamelijke afwijkingen kunnen met deze echo worden opgespoord.

Er wordt onder andere gekeken naar: de groei van de baby, de hoeveelheid vruchtwater, ligging van de placenta, mogelijke grove aangeboren afwijkingen zoals open ruggetje of hartafwijkingen. Deze echo geeft geen garantie op een gezond kind, maar een aantal aandoeningen kan wel uitgesloten worden. Het laten maken van deze echo is niet verplicht. Kijk onder het kopje 'Folders' voor de folder van de SEO/20-weken echo.

Deze echo's worden in onze eigen praktijk gemaakt. Elke woensdag hebben we echospreekuur op de locatie stadspolders: H.R. Holst-erf 134 3315 TD Dordrecht. Je werkgever is verplicht je vrij te geven voor zwangerschapscontroles/echo-afspraken. Indien het je niet lukt om op woensdag te komen kan deze echo ook in Verloskundig Centrum Het Palet gemaakt worden. 

Geavanceerd ultrageluidsonderzoek (GUO)

Deze echo wordt uitsluitend gemaakt door een gynaecoloog in het ziekenhuis. Er zijn twee redenen om deze echo uit te laten voeren: uit de 20 wekenecho is een vermoeden ontstaan op een bepaalde afwijking of er is sprake van een bepaalde afwijking binnen de familie. Het is daarom belangrijk om te weten of alle kinderen in jullie familie levend en gezond zijn geboren. Op basis van deze informatie kan de verloskundige in overleg met de gynaecoloog deze echo regelen.

Groeiecho en liggingsecho

 Deze echo's worden aangevraagd als er een reden voor is, zoals voor het bepalen van de groei en ligging van de baby, verdenking op teveel of te weinig vruchtwater.

Pretecho

Wil je zelf een extra echo laten maken en is er geen medische reden voor dan kun je een pretecho laten maken. Deze echo is voor jullie zelf en bijvoorbeeld geschikt om het geslacht van de baby te bepalen, dit is al mogelijk vanaf 16 weken. Voor een pretecho verwijzen wij je naar echopraktijk Drechtsteden in Dordrecht.

Wel of geen kinderen mee naar de echo?

Hoe lief een kind ook is, voor vrijwel elk kind is het lastig om een lange tijd stil te zitten in een ruimte waar je bijna nergens aan mag zitten. Dit is ook het geval als je voor echoscopisch onderzoek gaat. Hoe leuk het ook klinkt om naar het nieuwe broertje of zusje te kijken, het kan voor hen heel vervelend zijn als ze niets mogen. Daarbij is het voor jullie zelf  moeilijker om je te focussen op het echoscopisch onderzoek. Ook kan zijn dat er slecht nieuws volgt uit een echo, voor kinderen is het verdriet van ouders lastig om te zien. Het is zeker niet verboden maar we raden jullie om deze redenen wel af om kinderen mee te nemen bij de echo's. Zeker als het om de 20-weken echo gaat. 

 

Lucina Tweets

LucinaDordrecht
LucinaDordrecht Tip van de dag: kijk eens op buurtmamas.nl. Een online mamacafé waarbij je... fb.me/3Q1dDW39E

2 dagen geleden via Facebook

LucinaDordrecht
LucinaDordrecht Pas is in het nieuws gesproken over kinkhoest-vaccinaties bij zwangere vrouwen. Voor informatie hier over willen... fb.me/5A0jHb4T3

3 dagen geleden via Facebook