Afsprakenlijn: 078 - 621 41 18
Spoed:  078 - 617 78 98

Centering Pregnancy

Naast de reguliere individuele zwangerschapsbegeleiding, bieden wij als enige verloskundigenpraktijk in Dordrecht nu ook een tweede mogelijkheid aan namelijk: Centering Prenancy

Dit is een vernieuwde en unieke vorm van groepszorg in de verloskunde. Centering Pregnancy is gebaseed op een Amerikaanse methode die daar erg succesvol is gebleken. Het kan bijdragen aan minder vroeggeboorten, gezonder gedrag en daarnaast geeft het vrouwen meer zelfvertrouwen tijdens de zwangerschap, bevalling en daarbij bij kun rol als moeder (en daarbij ook de vader). 

Aan het begin van de zwangerschap kom je voor een 1e controle bij de verloskundige. Zij neemt de anamnese individueel af; hierbij worden vragen gesteld over je gezondheid, je voorgeschiedenis, je familie etc. Daarna start voor de volgende controles een Centering Pregnancy Groep. 

De vervolgcontroles vinden niet individueel plaats maar met een groep zwangeren die ongeveer in dezelfde periode als jij zijn uitgerekend. De groep bestaat uit 8 tot 10 mede-zwangeren. Bij aanvan van het consult heb je individueel contact met ons voor het uitwendig onderzoek om de groei en de ligging vande baby te bepalen. Binnen de groep vinden de overige controles (zoals het meten van je bloeddruk) plaats. Wanneer je meer individuele tijd nodig hebt kunnen we altijd een extra reguliere controle inplannen. 

Elke groep komt 10 keer bij elkaar, 9 keer tijdens de zwangerschap en 1 keer ongeveer 6 weken na de bevalling. Het gaat om een vaste groep en de consulten worden ver van tevoren ingepland. Vanaf 36 weken kom je weer individueel op het reguliere spreekuur. 

De groepsconsulten duren 2 uur (in plaats van een reguliere controle van 15 minuten). Er is een vaste volgorde van onderwerpen die aan bod komen. Er is veel meer tijd om dieper op de onderwerpen in de gaan. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld:

  • Klachten en ongemakken tijdens de zwangerschap
  • Gezonde levensstijl
  • Borstvoeding versus flesvoeding
  • Seksualiteit
  • De bevalling (komt regelmatig aan bod)
  • Voorbereiden op ouderschap
  • De eerste dagen na de geboorte
  • Veiligheid van de baby

Je krijgt een eigen zwangerschapsboekje waarin je je controles bij kunt houden maar waar ook veel informatie in staat over wat aan bod is gekomen/gaat komen.

De groep wordt geleid door 2 verloskundigen van Lucina. Verder is er veel groepsdynamiek; iedereen heeft zijn/haar eigen inbreng. We ondersteunen elkaar en vullen elkaar aan. Zo kunnen zorgen, ervaringen en vragen met elkaar worden gedeeld.

We hebben er heel veel zin in om jullie op deze unieke en zinvolle manier te kunnen begeleiden. Wanneer je ook enthousiast bent, geef dit dan aan bij ons zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken!

Voor meer informatie kun je ook een kijkje nemen op de website van Centering Pregnancy: http://www.centeringhealthcare.nl/ 

Lucina Tweets

LucinaDordrecht
LucinaDordrecht Leuke en duidelijke uitleg over verstrijking en ontsluiting en het effect van verschillende soorten weeën/contracti… twitter.com/i/web/status/9…

1 week geleden via Facebook