Wetenschappelijk onderzoek
We vinden het belangrijk om als praktijk deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek. Het is noodzakelijk om, net als andere specialisten, wetenschappelijk onderbouwde zorg te verlenen. Om antwoord te kunnen geven op de vraag wat de beste zorg is, zal onderzoek gedaan moeten worden. Het kan dus zijn dat je tijdens de zwangerschap gevraagd wordt deel te nemen aan een onderzoek. Nogmaals deelname is belangrijk om de zorg te verbeteren, maar je bepaalt natuurlijk zelf of je mee wilt doen. Deelname is dus altijd vrijwillig.
Hieronder staan de onderzoeken genoemd, die op dit moment lopen en waar je voor gevraagd kunt worden. Mocht je zelf interesse hebben in deelname, dan kun je dit altijd doorgeven aan de verloskundige op het spreekuur!
Samen stoppen, samen sterk
Bent u het afgelopen jaar zwanger geweest? Dan zoeken wij u!
Voor het UMCG-project “Samen Stoppen, Samen Sterk!” zij wij op zoek naar vrouwen die niet hebben gerookt en vrouwen die wel hebben gerookt (tabakssigaretten en/of elektronische sigaret) tijdens de zwangerschap. Wij willen onderzoeken wat de overeenkomsten en verschillen in de zwangerschap en bevalling zijn tussen deze groepen.
Bent u bevallen in de periode van 1 februari 2019 tot 1 februari 2020 of heeft u in deze periode een miskraam doorgemaakt, was dit een eenling zwangerschap en bent u ouder dan 18 jaar, dan zoeken wij u!
Zou u voor ons in maximaal 10 minuten de volgende enquête in willen vullen? https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdWzZMvx26N9s17R6xQqviZXVyi6eDIJBirfbLuFtVucylwfw/viewform?usp=sf_link
Bent u zelf niet bevallen het afgelopen jaar, maar kent u wel iemand wilt u ons dan helpen door de link door te sturen? Delen mag natuurlijk ook altijd!
Alvast bedankt!
Met vriendelijke groet, namens onze begeleiders dr. Lilian Peters en Stella Weiland.
Welmoed Offinga en Maus de Brabander,
Derdejaars verloskunde studenten,
Academie Verloskunde Amsterdam Groningen
pREGnant
Help mee aan meer informatie over geneesmiddelen tijdens de zwangerschap door deel te nemen aan de pREGnant-studie!
In het nationale zwangerschapsregister pREGnant wordt informatie verzameld over het verloop van de zwangerschap, de bevalling, geneesmiddelgebruik en de gezondheid van moeder en kind. Door deze gegevens centraal te verzamelen krijgen we meer inzicht in de veiligheid van de gebruikte middelen.
Voor meer informatie over pREGnant en deelname gaat u naar www.pregnant.nl
Te vinden op de website van het Lareb waar je meer informatie kunt vinden over geneesmiddelen tijdens de zwangerschap/borstvoeding
Gefeliciteerd, u bent zwanger! Doe mee aan de PRIDE Study!
De PRIDE Study is een groot langlopend onderzoek dat uitgevoerd wordt door de Department for Health Evidence (onderdeel van het Nijmegen Centre for Evidence Based Practice) van het Radboudumc in Nijmegen in samenwerking met vele anderen in heel Nederland. In dit onderzoek gaan we primair op zoek naar de oorzaken van verschillende aandoeningen en ziekten die tijdens de zwangerschap kunnen ontstaan.
Er zijn twee primaire doelen vastgesteld voor de PRIDE Study:
- Het onderzoeken welke factoren van invloed zijn op de gezondheid van de (zwangere) vrouw en haar (ongeboren) kind.
- Het evalueren van aspecten van de preconceptionele, prenatale en perinatale zorg in Nederland.
Voorbeelden van vraagstellingen die met de PRIDE Study beantwoord zullen gaan worden zijn:
- Hoeveel vrouwen in Nederland gebruiken foliumzuurtabletten aan het begin van de zwangerschap?
- Volgen vrouwen met een kinderwens de adviezen die gegeven worden tijdens een kinderwensspreekuur ook daadwerkelijk op?
- Zijn er aanwijzingen dat koorts tijdens de zwangerschap leidt tot ademhalingsproblemen op kinderleeftijd?
- Wat zijn de verwachtingen van aanstaande ouders over de contacten met verschillende zorgverleners tijdens en na de zwangerschap?
- Welke factoren spelen een rol bij het ontstaan van ADHD?
De gegevensverzameling in de PRIDE Study verloopt voornamelijk met behulp van digitale vragenlijsten die via de website ingevuld kunnen worden. De deelneemsters ontvangen per email een uitnodiging wanneer er weer een vragenlijst beschikbaar is. In de vragenlijsten worden onder andere vragen gesteld over de zwangerschap, gezondheid, leefgewoonten en werk. Als een deelneemster geen internet heeft of liever per post wil deelnemen, kan dat natuurlijk ook. Naast de vragenlijsten wordt ook nog op andere manieren informatie verzameld. Als de deelneemster daarvoor toestemming geeft, kunnen we medische gegevens van haar of van haar kind opvragen bij de Perinatale Registratie Nederland (www.perinatreg.nl), bij haar apotheek of bij haar verloskundige, gynaecoloog of huisarts.
Meer weten? Kijk op www.pridestudy.nl