Afsprakenlijn: 078 - 621 41 18
Spoed:  078 - 617 78 98

Anticonceptie

Na de bevalling is het belangrijk om weer aan anticonceptie te denken omdat de menstruele cyclus weer op gang komt. Wanneer dit gebeurt verschilt per vrouw. Het geven van borstvoeding kan hier invloed op hebben, het duurt dan meestal langer voor je cyclus weer op gang komt. Borstvoeding geven beschermt echter niet voldoende tegen een nieuwe zwangerschap.

Al voor je menstruatie vindt de eisprong  plaats, dit betekent dat je mogelijk al vruchtbaar bent voordat je voor het eerst ongesteld wordt.Wij geven jullie voorlichting over de verschillende vormen van anticonceptie en het gebruik daar van. Dit doen we aan het einde van de kraamtijd of tijdens de nacontrole afspraak. Zo kunnen we samen kijken wat voor anticonceptiemethode bij je past.  Kijk voor de verschillende mogelijkheden naar de tabel hieronder of kijk op:

Je kunt bij ons ook terecht voor het uitschrijven van een recept voor een bepaalde anticonceptiemethode of voor het plaatsen van een spiraal (zowel koper- als hormoonspiraal)/ implanon. Wanneer je kiest voor een spiraal/ implanon zal hiervoor een aparte afspraak worden gemaakt op de praktijk. Wij zorgen er ook voor dat je huisarts hiervan op de hoogte is.

Plaatsen van een spiraal

Voor het plaatsen van een spiraal hoef je niet al bekend te zijn bij ons in de praktijk. Ook ben je welkom als je nog nooit zwanger bent geweest.

Vanaf 12 weken na de bevalling plaatsen wij een spiraal. De baarmoeder en de baarmoedermond zijn dan weer terug in oude staat en dan is het veilig om een spiraal te plaatsen. Indien je nog nooit bent bevallen, plaatsen we de spiraal het liefst tijdens/net na je menstruatie omdat je baarmoedermond dan wat open staat. Dit maakt de plaatsing makkelijker. 

Voor de plaatsing doen we een inwendig onderzoek om de ligging van je baarmoeder te bepalen. Vervolgens plaatsen we het spiraal. Dit duurt een paar minuten. Na de plaatsing kun je een zeurend gevoel in je onderbuik hebben, die meestal van korte duur is. We adviseren daarom ongeveer een uur van tevoren 2 paracetamol of 1 ibuprofen te nemen.

Ook het verwijderen van een spiraal is mogelijk bij ons. Je bent daarna meteen weer vruchtbaar.

Voor het plaatsen van een spiraal vragen wij een bijdrage. Dit is exclusief de kosten van het spiraal zelf. Dit wordt tegenwoordig door (bijna) alle zorgverzekeraard vergoed. Kijk ook eens op http://spiraalplaatsen.nl/

Hormoonvrij en hormoonhoudende spiraal 

Een spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie dat goed te combineren is met het geven van borstvoeding. Er zijn twee soorten spiraaltjes: het hormoonvrije koperspiraaltje (T-safe/Flexi-T) en het hormoonspiraaltje (Mirena).

Hormoonvrij spiraal (T-safe/Flexi-T)
Een koperspiraaltje is hormoonvrije anticonceptie en geeft geleidelijk een beetje koper af. Koper verlamt de zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen en maakt ze inactief zodat er geen bevruchting plaats kan vinden. Het koperspiraaltje maakt het baarmoederslijmvlies tevens ongeschikt voor het innestelen van een bevruchte eicel (in uitzonderlijke gevallen).
Het T-safe koperspiraaltje is zeer betrouwbaar, hormoonvrij en kan 10 jaar blijven zitten. Uiteraard kan hij ook voor een kortere periode worden geplaatst, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in. Het T-safe spiraaltje kost ongeveer 70 euro.
Het Flexi-T Koperspiraaltje is tevens zeer betouwbaar, hormoonvrij en kan voor maximaal 5 jaar blijven zitten. Deze spiraal is ook beschikbaar met een kleinere hoeveelheid koper op het spiraaltje. Het Flexi-T spiraaltje kost ongeveer 55 euro. 
We zullen samen met jou bedenken welk spiraaltje het beste bij jou past. 

Met een koperspiraal behoud je je eigen menstruatiecyslus. Eventuele bijwerkingen die je tijdens de eerste drie maanden na plaatsing kunt verwachten zijn onder meer: een langerigere en/of hevigere menstruatie, buikkrampen en tussentijds bloedverlies. Hierna herstelt de natuurlijke cyclus zich. In enkele gevallen kan het bloedverlies iets toenemen. 

Hormoonhoudend spiraal (Mirena of Kyleena)

Het hormoonspiraaltje geeft geleidelijk een kleine hoeveelheid hormonen af en zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals 'taaier' wordt, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen. Door de afgifte van het hormoon levonorgestrel in de baarmoeder worden de zaadcellen ook minder beweeglijk; dit maakt de kans op een bevruchting minimaal. Door afgifte van het hormoon, en doordat het spiraaltje 'een vreemd voorwerp' in de baarmoeder is, wordt het baarmoederslijmvlies niet of nauwelijks opgebouwd. Hierdoor kan een eventuele bevruchte eicel zich niet innestelen. Tot slot wordt bij sommige vrouwen de eisprong soms onderdrukt. als er geen eicel vrijkomt, kan er ook geen bevruchting plaats vinden. 

Het Mirena spiraaltje is zeer betrouwbaar en is geregistreerd voor een gebruik van 5 jaar. Uiteraard kan je de Mirena ook voor een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in. Bijwerkingen die bij het hormoonspiraaltje het vaakst kunnen voorkomen zijn meer of minder bloedverlies tijdens de menstruatie, tussentijds bloedverlies of het wegblijvan van de menstruatie. Het Mirenaspiraaltje/Kyleenaspiraaltje kost ongeveer 140 euro. 

Plaatsen van implanon/ hormoonstaafje

Ook voor het plaatsen van het hormoonstaafje/ implanon kun je bij ons terecht. Het is een korte, eenvoudige handeling van zo’n 30 seconden. Je ontbloot je arm en na een plaatselijke verdoving wordt het hormoonstaafje net onder de huid van je bovenarm ingebracht met behulp van een soort naald. Het hormoonstaafje zit nu onzichtbaar in je arm maar blijft ter controle altijd voelbaar. Het hormoonstaafje werkt 3 jaar lang. Het staafje kost ongeveerd 130 euro. 

Indien je borstvoeding geeft kan het staafje na 4 weken na de bevalling worden geplaatst. Indien je geen borstvoeding geeft is dit na 28 dagen. Ook indien je nog niet eerder bent bevallen kun je bij ons terecht voor het plaatsen van het hormoonstaafje. 

Tabel met verschillende anticonceptiemethoden (incl. wel/niet geschikt bij BV) 

Als je geen borstvoeding geeft (je mag dan ook de anticonceptie geschikt bij borstvoeding gebruiken)

 

Combinatiepil

Synthetisch

 

Lichaamseigen

Anticonceptiepleister Anticonceptiering
Geschikt bij borstvoeding Nee Nee Nee Nee
Hoe vaak inbrengen 21-28 keer per 4 weken 21-28 keer per 4 weken 3 keer per 4 weken 1 keer per 4 weken
Wie, wat en waar inbrengen? Jijzelf, pil om te slikken Jijzelf, pil om te slikken Jijzelf, pleister op je huid Jijzelf, ring in je vagina
Kan ik mijn menstruatie overslaan of uitstellen? Ja Ja Ja Ja
Kan ik snel weer vruchtbaar zijn? Ja Ja Ja

Ja

Geschikt bij borstvoeding

  Pil zonder oestrogeen Prikpil Anticonceptiestaafje Hormoonspiraal Hoormoonvrije (koper)spiraal
Geschikt bij borstvoeding

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Hoe vaak inbrengen

28 keer per 4 weken (dagelijks)

1 keer per 12 weken

1 keer per 3 jaar

1 keer per 5 jaar

1 keer per 10 jaar

Wie, wat en waar inbrengen?

Jijzelf, pil om te slikken

De arts, injectie onderhuids of in spier

De arts, staafje in je arm

De arts/verloskundige, spiraal in je baarmoeder

De arts/verloskundige, spiraal in je baarmoeder

Kan ik mijn menstruatie overslaan of uitstellen?

Nee

Nee

Nee

Nee

Nee

Kan ik snel weer vruchtbaar zijn?

Ja

Kan een jaar duren

Ja

Ja

Ja