Afsprakenlijn: 078 - 621 41 18
Spoed:  078 - 617 78 98

 

Afsprakenlijn: 078 - 621 41 18
Spoed:  078 - 617 78 98

Anticonceptie

Je kunt bij verloskundigenpraktijk Lucina in Dordrecht terecht voor advies over anticonceptie, het uitschrijven van een recept voor een bepaalde anticonceptiemethode of voor het plaatsen van een spiraal (zowel koper- als hormoonspiraal)/ implanon. Wij zorgen ervoor dat je huisarts na de plaatsing op de hoogte wordt gebracht. 
Je kunt ook bij ons terecht als je nog nooit eerder bent bevallen of tijdens je zwangerschap ergens anders onder controle bent geweest.

Vanaf 2016 zijn wij gestart met het plaatsen van spiralen en implanon en plaatsen dit zeer regelmatig. Vrouwen ervaren het als zeer fijn om door ons begeleid te worden vanwege de laagdrempeligheid en het vertrouwen. We geven uitgebreide informatie en nemen de tijd voor je.

Wil je een spiraal of hormoonstaafje laten plaatsen bel dan voor een afspraak naar: 078 - 621 41 18

Na de bevalling is het belangrijk om weer aan anticonceptie te denken omdat de menstruele cyclus weer op gang komt. Wanneer dit gebeurt verschilt per vrouw. 

anticonceptie - info over spiraaltje en hoormoonstaafjesHet geven van borstvoeding kan hier invloed op hebben, het duurt dan meestal langer voor je cyclus weer op gang komt. Borstvoeding geven beschermt echter niet voldoende tegen een nieuwe zwangerschap.

Al voor je menstruatie vindt de eisprong  plaats, dit betekent dat je mogelijk al vruchtbaar bent voordat je voor het eerst ongesteld wordt. Wij geven jullie voorlichting over de verschillende vormen van anticonceptie en het gebruik daar van. Dit doen we aan het einde van de kraamtijd of tijdens de nacontrole afspraak. Ook kunnen we telefonisch contact met jullie opnemen. Zo kunnen we samen kijken wat voor anticonceptiemethode bij je past.  Kijk voor de verschillende mogelijkheden naar de tabel hieronder of kijk op:

Verschillende vormen van anticonceptie

Het spiraal (hormoonhoudend en hormoonvrij)

Je hebt de keuze tot een hormoonhoudende en een hormoonvrije spiraal. Hieronder leggen we de verschillen uit:

Hormoonvrije spiraal: de koperspiraal (T-safe, Multisafe of Multisafe Short)

Een koperspiraal is een zeer betrouwbaar anticonceptiemiddel en bevat geen hormonen. Geleidelijk worden er kleine hoeveelheden koperionen afgegeven die de zaadcellen inactief maken. Er zal geen bevruchting plaats vinden. Je behoudt echter wel je eigen cyclus en je hormoonhuishouding zal niet veranderen. Er zijn 2 betrouwbare soorten koperspiralen die we regelmatig plaatsen.

De T-safe: een koperspiraal in een T-vorm van koper en kunststof. De T-safe is geregistreerd voor 10 jaar en kost rond de 70 euro.
De Multisafe-short: een kleinere variant van de koperspiraal. Geschikt voor vrouwen die nog nooit eerder zijn bevallen (en dus een kleinere baarmoeder hebben). De multisafe short kan 5 jaar blijven zitten. 

De eerste 3-6 maanden na de plaatsing van het koperpiraal kan het bloedverlies toenemen. Daarna zien we bij de meeste vrouwen een minimale toename van de hoeveelheid bloedverlies en menstruatiepijn. Ook dit verschilt per vrouw. Na plaatsing  ben je meteen beschermd. 

hormoonvrije spiralen2

Van links naar rechts: T-safe, Multisafe short, Multisafe.

Hormoonhoudend spiraal: de Mirena of de Kyleena

 De Mirena is een zeer betrouwbaar anticonceptiemiddel geregistreerd voor een duur van 8 jaar en kost rond de 140 euro. 

De Mirena bevat het hormoon levenorgestrel (progestageen). Het progestageen zorgt voor een verdikt baarmoederhalsslijmvlies waardoor spermacellen niet je baarmoeder naar binnen komen. Tevens onderdrukt het de aanmaak van hormonen in de hypofyse waardoor er geen baarmoeder slijmverlies meer wordt opgebouwd en er niets wordt 'klaargemaakt' voor een innesteling. Bij een deel van de vrouwen onderdrukt het zelfs de eisprong. De Kyleena heeft dezelfde werking (en betrouwbaarheid) alleen bevat minder hormonen en is kleiner dan de Mirena. De Kyleena staat geregistreerd voor een duur van 5 jaar.  

Mirena versus Kyleena

De eerste 3-6 maanden heeft 75% van de vrouwen onregelmatig bloedverlies of spotting, dit is dus heel normaal. Na deze periode zal het onregelmatige bloedverlies minder worden. Bij sommige vrouwen verdwijnt de menstruatie, andere hebben wel een menstruatie en een deel blijft onregelmatig bloedverlies houden. Dit heeft geen invloed op de werking van het spiraal. 
De eerste week na de plaatsing ben je NIET beschermd tegen een zwangerschap. 

Het hormoon levenorgestrel komt deels in je bloedbaan waardoor hormonale klachten kunnen optreden. Lees de bijsluiter van de mirena en de kyleena hier. Uiteraard verschilt het per vrouw hoe je er op reageert. 

Plaatsen en verwijderen van een spiraal

Voor het plaatsen van een spiraal (en het voorschijven van het recept) hoef je niet al bekend te zijn bij ons in de praktijk. Ook ben je welkom als je nog nooit zwanger bent geweest.

Vanaf 10 weken na de bevalling plaatsen wij een spiraal. De baarmoeder en de baarmoedermond zijn dan weer terug in oude staat en dan is het veilig om een spiraal te plaatsen. Indien je nog nooit bent bevallen, plaatsen we de spiraal het liefst tijdens/net na je menstruatie omdat je baarmoedermond dan wat open staat. Dit maakt de plaatsing makkelijker. 

Voor de plaatsing doen we een echo om de ligging van je baarmoeder te bepalen. Vervolgens plaatsen we het spiraal. Dit duurt een paar minuten. Na de plaatsing beoordelen we middels een echo of de spiraal juist is geplaatst.
Je kunt de dag van plaatsing een zeurend gevoel in je onderbuik hebben, die meestal van korte duur is. We adviseren daarom ongeveer een uur van tevoren1000 mg paracetamol of 400 mg ibuprofen te nemen.

Ook het verwijderen van een spiraal is mogelijk bij ons. Je bent daarna meteen weer vruchtbaar.
Indien er geen sprake is van een kinderwens, zorg er dan voor dat je een week voor de verwijdering van je spiraal geen gemeenschap hebt.

Wens je er over 5, 8 of 10 jaar (afhankelijk welke spiraal je kiest) aan te worden herinnert dat de spiraal vervangen dient te worden? Meld je dan aan op spiraalcheck.nl. Dit kost 2 euro. 

Kijk ook eens op http://spiraalplaatsen.nl/

Tarieven spiraal plaatsen

Het tarief voor het plaatsen van een spiraal is door de NZa vastgesteld en bedraagt voor 2024 € 77,85. Bijna alle zorgverzekeraars vergoeden het plaatsen van het spiraal, maar bij een enkele zorgverzekeraar kan het zijn dat dit met je eigen risico wordt verrekend.

Het verwijderen van het spiraaltje wordt ook door de meeste zorgverzekeraars vergoed, mits er 3 maanden tussen plaatsen en verwijderen zit. 
Als je het spiraaltje binnen 3 maanden laat verwijderen, zijn de kosten voor jezelf. Je krijgt hiervoor een factuur en deze kun je direct na het verwijderen bij ons betalen per pin. 

Tarief plaatsen/verwijderen spiraal/hormoonstaafje 2023 (inclusief echo): 77,85 euro*
Tarief controle-echo spiraal: 35,00 euro

Implanon (anticonceptiestaafje)

Het anticonceptiestaafje (implanon) is een klein staafje ter grootte van een lucifer die onder je huid in je bovenarm wordt ingebracht. Het is onzichtbaar, je kunt het staafje wel zelf voelen. Het staafje kan 3 jaar blijven zitten en indien je een BMI > 30 hebt 2 jaar.

Het hormoonstaafje geeft iedere dag gedoseerd progestageen af. Deze zorgen (net als de mirenaspiraal) soms voor een afwijkend bloedingspatroon. Het kan zijn dat je niet meer menstrueert maar ook een menstruatie of doorbraakbloedingen komen vaak voor. Geef je lichaam eerst kans om 3-6 maanden te laten wennen. Het hormoon komt in de bloedbaan en wordt via de huid opgenomen, ook hormonale klachten kunnen passen bij de implanon (zoals gevoelige borsten, stemmingswisselingen ed). Lees hier de bijsluiter.

Plaatsen van implanon (anticonceptiestaafje)

Ook voor het plaatsen en verwijderen van implanon (anticonceptiestaafje) kun je bij ons terecht. Het is een korte, eenvoudige handeling van zo’n 30 seconden. Je ontbloot je arm en na een plaatselijke verdoving wordt het hormoonstaafje net onder de huid van je bovenarm ingebracht met behulp van een soort naald. Het hormoonstaafje zit nu onzichtbaar in je arm maar blijft ter controle altijd voelbaar. Het hormoonstaafje werkt 3 jaar lang. Indien je een BMI >30 hebt werkt het hormoonstaafje 2 jaar lang. Het staafje kost ongeveerd 140 euro. 

De implanon kan 28 dagen na je bevalling worden geplaatst, ook als je borstvoeding heeft. 
Indien je nog niet eerder bent bevallen kun je natuurlijk ook bij ons terecht voor het plaatsen van het hormoonstaafje. 

Verwijderen van het staafje: ook voor het verwijderen van de Implanon kun je bij ons terecht. Hierbij verdoven we de huid weer en maken we een klein sneetje in de huid. We kunnen door deze opening de implanon pakken en verwijderen. Indien gewenst kan meteen een nieuwe worden geplaatst. 

De pil

Er zijn verschillende soorten anticonceptiepillen. Je hebt de keuze tussen 2 soorten

  • De combinatiepil: een pil met zowel het hormoon oestrogeen als progestageen
  • De zogenoemde minipil/Cerazette: een anticonceptie met alleen progestageen

De combinatiepil mag niet worden gebruikt als je borstvoeding geeft, de minipil wel. De oestrogenen zorgen voor een voorspelbare menstruatie, het progestageen zorgt er voor dat je niet zwanger wordt.

Pilgebruik:

De combinatiepil: deze heeft 21 pillen per strip. Je slikt de pil gedurende 3 weken en daarna heb je een stopweek. Hierin ben je ongesteld. Je kunt eventueel de stopweek overslaan en meteen overgaan in een nieuwe strip. Hiermee sla je de menstruatie over en kun je menstruatie verschuiven. Sommige vrouwen ervaren in dit geval wel een zogenaamde doorbraakbloeding. In beide gevallen ben je beschermd. Je moet de pil dagelijks op ongeveer hetzelfde tijdstip innemen maar dit komt niet heel nauw. 

De minipil: deze heeft 28 pillen per strip, waarna je direct start met een nieuwe strip. Je kunt je ongesteldheid niet verschuiven of overslaan. Je moet deze pil stipt op hetzelfde tijdstip in nemen met een tijdsverschil van maximaal 2 uur. Dit moet dus wel bij je passen. 

Bij goed gebruik is de pil zeer betrouwbaar. Echter in de praktijk wordt een pil wel eens vergeten. Ook bij ziekte zoals overgeven/diarree of antibioticagebruik kan de pil minder goed werkzaam zijn. Houdt hier rekening mee!

Anticonceptiepleister

De anticonceptiepleister is een combinatiepreparaat. Dit betekent dat het net als de combinatiepil zowel oestrogenen als progestageen bevat. Gebruik: één pleister per week gedurende 3 weken, géén pleister in de vierde week. De pleisters moeten altijd op dezelfde dag van de week worden aangebracht. De eerste pleister wordt aangebracht op dag 1 en wordt vervangen door een nieuwe, tweede pleister op dag 8. Deze tweede pleister wordt op dag 15 dan weer vervangen door een derde pleister. De pleistervrije periode begint op dag 22 en duurt 7 dagen. In deze periode kun je een ontrekkingsbloeding/menstruatie verwachten. Deze pleistervrije periode mag niet langer dan 7 dagen duren, anders moet de behandeling worden aangevuld met een niet-hormonale anticonceptiemethode zoals een condoom. Je kunt de stopweek ook overslaan en meteen een nieuwe pleister plakken (net als bij de combinatiepil). Een menstruatie kan zo worden uitgesteld. De anticonceptiepleister kan minder werkzaam zijn bij vrouwen die meer dan 90 kg wegen.

De pleister mag worden aangebracht op de bil, de buik, de buitenkant van een bovenarm of de bovenkant van de rug maar niet op de borst, op rode of geïrriteerde huid of op snijwonden, en moet stevig worden aangedrukt. Elke volgende pleister moet op een andere plaats op de huid worden geplakt. 

Anticonceptiering/ Nuvaring

De anticonceptiering is een combinatiepreparaat. Dit betekent dat het net als de combinatiepil zowel oestrogenen als progestageen bevat. 
De Nuvaring is een anticonceptie in de vorm van  een flexibele, zachte ring welke je vaginaal in moet brengen en dagelijks kleine hoeveelheden hormonen af geeft. Het werkt hetzelfde als de anticonceptiepil, maar in plaats van dagelijks een pil te slikken, gebruik je de ring 3 weken aaneengesloten en hoef je slechts 1x per maand aan je anticonceptie te denken. 

Je kunt deze vorm van anticonceptie zelf inbrengen en verwijderen. Het inbrengen van deze anticonceptiering is vergelijkbaar met hoe je een tampon inbrengt. Controleer voor het inbrengen of de houdbaarheidsdatum niet is overschreden. Was eerst je handen goed en plaats de ring in je vagina door de ring tussen duim en wijsvinger samen te drukken en in de vagina te brengen, of gebruik de bijgeleverde applicator. Dit gaat het gemakkelijkst als je staat met een been omhoog op een stoel of krukje, gehurkt of liggend. De ring vormt zich naar de contouren van je vaginale wand. Controleer regelmatig of de ring nog goed op zijn plek zit, bijvoorbeeld voor en na de geslachtsgemeenschap, om er zeker van te zijn dat je beschermd bent tegen zwangerschap. Elke maand breng je een nieuwe ring in. Na 3 weken verwijder je Nuvaring, maar plaats je geen nieuwe. Zo zorg je voor een stopweek. In de loop van deze stopweek begint meestal je menstruatie. Na een ringvrije week breng je een nieuwe ring in. 

Overige barrieremethodes

Condoom
Pessarium
Vrouwencondoom

 Sterilisatie

Hiervoor verwijzen we je naar de huisarts
Klink hier voor meer informatie

BELANGRIJK:

Mocht je ziektes/bijzonderheden zoals bijvoorbeeld trombose of een probleem met je bloeddruk hebben meldt dit dan altijd bij de aanmelding voor anticonceptie. Er zijn een aantal contra-indicaties voor bepaalde anticonceptiemethodes. Vrouwen die onbekend zijn in de praktijk ontvangen daarom ook altijd een aanmeldformulier. We zullen deze voor je controleren en indien nodig alternatieven bespreken. 

Alle hormonale anticonceptiemethodes zijn de eerste 7 dagen nog niet betrouwbaar

Kijk ook op: https://www.anticonceptie.nl/anticonceptiemethoden/

Wil je een spiraal of hormoonstaafje laten plaatsen bel dan voor een afspraak naar: 078 - 621 41 18

Tabel met verschillende anticonceptiemethoden (incl. wel/niet geschikt bij BV) 

NIET geschikt bij borstvoeding: 
 

Combinatiepil

Synthetisch

 

Lichaamseigen

Anticonceptiepleister Anticonceptiering
Geschikt bij borstvoeding Nee Nee Nee Nee
Hoe vaak inbrengen 21-28 keer per 4 weken 21-28 keer per 4 weken 3 keer per 4 weken 1 keer per 4 weken
Wie, wat en waar inbrengen? Jijzelf, pil om te slikken Jijzelf, pil om te slikken Jijzelf, pleister op je huid Jijzelf, ring in je vagina
Kan ik mijn menstruatie overslaan of uitstellen? Ja Ja Ja Ja
Kan ik snel weer vruchtbaar zijn? Ja Ja Ja

Ja

Geschikt bij borstvoeding
  Pil zonder oestrogeen Prikpil Anticonceptiestaafje Hormoonspiraal Hoormoonvrije (koper)spiraal
Geschikt bij borstvoeding

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Hoe vaak inbrengen

28 keer per 4 weken (dagelijks)

1 keer per 12 weken

1 keer per 3 jaar

1 keer per 5 jaar

1 keer per 10 jaar

Wie, wat en waar inbrengen?

Jijzelf, pil om te slikken

De arts, injectie onderhuids of in spier

De arts, staafje in je arm

De arts/verloskundige, spiraal in je baarmoeder

De arts/verloskundige, spiraal in je baarmoeder

Kan ik mijn menstruatie overslaan of uitstellen?

Nee

Nee

Nee

Nee

Nee

Kan ik snel weer vruchtbaar zijn?

Ja

Kan een jaar duren

Ja

Ja

Ja