Afsprakenlijn: 078 - 621 41 18
Spoed:  078 - 617 78 98

Actualiteit

Op vakantie

Vakantieplannen?

Als je zwanger bent, kun je gerust op vakantie gaan. Doorgaans wordt aangeraden een vakantiebestemming te kiezen waar goede medische zorg aanwezig is, mochten zich onverhoopt complicaties voordoen. Check van te voren het dichtsbijzijnde ziekenhuis waar verloskundige zorg wordt verleend!

Vakanties op grote hoogte worden ontraden. Door de afnemende zuurstofspanning van de lucht is er minder zuurstof beschikbaar. We adviseren je om niet langdurig hoger dan 2000 meter te verblijven.

Duiken wordt eveneens afgeraden tijdens de gehele zwangerschap

Bij lange vliegreizen (langer dan 4 uur), maar ook lange auto- of busreizen bestaat er een kans dat de bloedstroom belemmerd raakt. Daarom is het bij lange reizen per vliegtuig, auto of bus goed om je benen, voeten en armen voldoende te bewegen. Strek je benen en loop een kort stukje om de 2 uur. Draag tijdens het reizen niet te strakke kleding en trek eventueel je schoenen uit. Drink zo veel mogelijk water, laat alcohol en koffie staan.

Vliegen met een zwangere buik kan net zo lang als de luchtvaartmaatschappijen het toelaten. Dat wil zeggen, als je geen medische indicatie hebt waarbij vliegen wordt afgeraden. De meeste vliegtuigmaatschappijen nemen zwangere vrouwen niet later dan tot de 36e week van de zwangerschap mee. Dit om het risico van een bevalling in het vliegtuig te minimaliseren. Wanneer je een grote buik hebt, kunnen luchtvaartmaatschappijen vragen naar je zwangerschapsverklaring, een document waarop de duur van je zwangerschap vermeld staat. Veel luchtvaartmaatschappijen vragen vanaf de 30ste week om een zwangerschapsverklaring. Wij als verloskundigen mogen wettelijk geen fit-to-fly verklaring afgeven. Er kan wel een ondertekende zwangerschapsverklaring meegegeven worden met daarop jouw gezondheidstoestand op het moment van uitgeven van deze verklaring. 

De Security Scan mag niet verward worden met de Bodyscan die door de Douane op de luchthaven bij de zogenaamde 100 % controles wordt gebruikt. De Bodyscan maakt, in tegenstelling tot de Security Scan, gebruik van röntgenstralen die door de huid gaan om ingeslikte goederen te traceren. De hoeveelheid straling zou erg laag zijn, maar er bestaan wisselende meningen over de veiligheid voor zwangere vrouwen. Het liefst vermijden dus! De Security Scan werkt met ongevaarlijke millimetergolven die weerkaatsen op de huid en het lichaam niet binnengaan. De Security Scan detecteert voorwerpen op het lichaam. Zwangere vrouwen kunnen zich dus door de Securityscan laten controleren. 

Het kan nooit kwaad te melden dat je zwanger bent als je bij de douane staat! Het kan zijn dat je gefouilleerd wordt, in plaats van door de scan te gaan.

Laat je bij klachten in het buitenland altijd controleren (en vraag om een uitslag op papier!). Bij twijfel mag je altijd met ons bellen om te overleggen!

Fijne vakantie!

Lucina Tweets

LucinaDordrecht
LucinaDordrecht Leuke en duidelijke uitleg over verstrijking en ontsluiting en het effect van verschillende soorten weeën/contracti… twitter.com/i/web/status/9…

1 week geleden via Facebook