Afsprakenlijn: 078 - 621 41 18
Spoed:  078 - 617 78 98

 

Afsprakenlijn: 078 - 621 41 18
Spoed:  078 - 617 78 98

Actueel

Listeria Bacterie in vleeswaren Jumbo/Aldi/Sligro 

Listeriose is een uitermate zeldzame ziekte ( 4 personen per miljoen per jaar in NL). Zwangeren die mogelijk besmette producten hebben gegeten (zoals de mogelijk besmette vleeswaren) wordt geadviseerd om contact op te nemen indien er klachten zijn van gastero-enteritis (braken/diarree) icm koorts (temp >38 graden). Er is geen middel dat preventief gegeven kan worden.

Kijk voor meer info op rivm.nl/nieuws/vleeswaren-waarschijnlijk-bron-20-patienten-met-listeria

Kinkhoest vaccinatie in het nieuws

https://nos.nl/artikel/2217490-zwangeren-niet-goed-voorgelicht-over-kinkhoest-vaccinatie.html

'Zwangeren niet goed voorgelicht over kinkhoest-vaccinatie'

Zwangere vrouwen worden onvoldoende geïnformeerd over de mogelijkheid zich op eigen kosten te laten inenten tegen kinkhoest. Dat meldt RTL Nieuws op basis van een rondgang onder tientallen vrouwen die zwanger zijn of waren.

Nu worden jaarlijks gemiddeld 120 baby's in het ziekenhuis opgenomen omdat ze kinkhoest hebben. Dat is te voorkomen door hun moeder in te enten tijdens de zwangerschap, zegt een kinderarts tegen RTL. "Zwangere vrouwen weten gewoon niet dat het vaccin er is en krijgen er bijna geen voorlichting over van hun verloskundige of gynaecoloog. Zelfs huisartsen weten er weinig van."

Wanneer zwangere vrouwen gevaccineerd zijn, is hun baby ook beschermd. De baby's die kinkhoest krijgen zijn meestal jonger dan een maand of drie. Daarna zijn ze, als het goed is, beschermd door het Rijksvaccinatieprogramma.

Advies ligt er al

De Gezondheidsraad adviseerde ruim twee jaar geleden om zwangere vrouwen te vaccineren tegen kinkhoest, maar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft er nog geen besluit over genomen.

Het ministerie heeft aan RTL laten weten dat er binnenkort een besluit wordt genomen over het inenten van zwangere vrouwen.

In landen als België en het Verenigd Koninkrijk worden zwangere vrouwen wel ingeënt. Er zou geen hoger risico zijn op de bijwerkingen van de vaccinatie of complicaties bij de zwangerschap.

------------------------------
Wij willen jullie graag verwijzen naar de informatie op onze website en op het spreekuur is er natuurlijk ook ruimte voor informatie en advies. De flder over de kinkhoest vaccinatie zit in de informatiemail die jullie voor de 20 weken zwangerschap van ons krijgen. https://verloskundigen-lucina.nl/zwangerschap/kinkhoest-vaccinatie

Op vakantie

Vakantieplannen?

Als je zwanger bent, kun je gerust op vakantie gaan. Doorgaans wordt aangeraden een vakantiebestemming te kiezen waar goede medische zorg aanwezig is, mochten zich onverhoopt complicaties voordoen. Check van te voren het dichtsbijzijnde ziekenhuis waar verloskundige zorg wordt verleend!

Vakanties op grote hoogte worden ontraden. Door de afnemende zuurstofspanning van de lucht is er minder zuurstof beschikbaar. We adviseren je om niet langdurig hoger dan 2000 meter te verblijven.

Duiken wordt eveneens afgeraden tijdens de gehele zwangerschap

Bij lange vliegreizen (langer dan 4 uur), maar ook lange auto- of busreizen bestaat er een kans dat de bloedstroom belemmerd raakt. Daarom is het bij lange reizen per vliegtuig, auto of bus goed om je benen, voeten en armen voldoende te bewegen. Strek je benen en loop een kort stukje om de 2 uur. Draag tijdens het reizen niet te strakke kleding en trek eventueel je schoenen uit. Drink zo veel mogelijk water, laat alcohol en koffie staan.

Vliegen met een zwangere buik kan net zo lang als de luchtvaartmaatschappijen het toelaten. Dat wil zeggen, als je geen medische indicatie hebt waarbij vliegen wordt afgeraden. De meeste vliegtuigmaatschappijen nemen zwangere vrouwen niet later dan tot de 36e week van de zwangerschap mee. Dit om het risico van een bevalling in het vliegtuig te minimaliseren. Wanneer je een grote buik hebt, kunnen luchtvaartmaatschappijen vragen naar je zwangerschapsverklaring, een document waarop de duur van je zwangerschap vermeld staat. Veel luchtvaartmaatschappijen vragen vanaf de 30ste week om een zwangerschapsverklaring. Wij als verloskundigen mogen wettelijk geen fit-to-fly verklaring afgeven. Er kan wel een ondertekende zwangerschapsverklaring meegegeven worden met daarop jouw gezondheidstoestand op het moment van uitgeven van deze verklaring. 

De Security Scan mag niet verward worden met de Bodyscan die door de Douane op de luchthaven bij de zogenaamde 100 % controles wordt gebruikt. De Bodyscan maakt, in tegenstelling tot de Security Scan, gebruik van röntgenstralen die door de huid gaan om ingeslikte goederen te traceren. De hoeveelheid straling zou erg laag zijn, maar er bestaan wisselende meningen over de veiligheid voor zwangere vrouwen. Het liefst vermijden dus! De Security Scan werkt met ongevaarlijke millimetergolven die weerkaatsen op de huid en het lichaam niet binnengaan. De Security Scan detecteert voorwerpen op het lichaam. Zwangere vrouwen kunnen zich dus door de Securityscan laten controleren. 

Het kan nooit kwaad te melden dat je zwanger bent als je bij de douane staat! Het kan zijn dat je gefouilleerd wordt, in plaats van door de scan te gaan.

Laat je bij klachten in het buitenland altijd controleren (en vraag om een uitslag op papier!). Bij twijfel mag je altijd met ons bellen om te overleggen!

Fijne vakantie!